Цікава та корисна інформація

Чому за 175 мільйонів років бактерії ніяк не змінились

Якщо в чомусь наші вчені і праві, так це в тому, що майже все на нашій планеті змінюється. Іноді умови чинять сильніший вплив, іноді більш слабкий, але так чи інакше організми підлаштовуються під навколишнє середовище. І якби воно було незмінним, то, швидше за все, на людей і тварин впливали б їх внутрішні складові, той соціум, в якому вони знаходяться, і конкуренція в ньому. Тобто дуже складно дозволити організму зберегтися майже незмінним протягом багатьох поколінь, проте є бактерія, яка зуміла втілити це в життя.

Підступна атмосфера

Незважаючи на те, що атмосфера нас захищає, зберігає тепло на планеті навіть в нічний час доби, також вона схильна до різних коливань ззовні. Похолодання і потепління, що відбуваються з різних причин, – зайвий тому доказ. Крихкість атмосфери відповідальна за кілька глобальних вимирань. Саме тому багато земних форм життя так сильно змінилися з часів своєї появи. І це стосується не тільки поведінки, але і внутрішньої будови.

Періодично вченим вдається знайти якісь давні організми, які свідчать про те, що планета не сильно змінилася за цей час. Однак найчастіше дослідники стикаються з останками тварин, які говорять про зворотне. Тобто нічого не залишалося незмінним протягом сотень мільйонів років. Але тепер навіть це знання поставлено під сумнів.

Як вдалося зберегтися

Завдяки своєму невеликому розміру бактерії володіють однією неймовірно корисною функцією: вони досить швидко і якісно адаптуються до нових умов. Якби цього не відбувалося, то життя на Землі перестало б існувати значно раніше. І тому зустріти бактерію, яка жодного разу не змінювалася за 175 мільйонів років, – це майже диво.
Примітно, що Candidatus Desulforudis audaxviator показала себе не просто як виняток з правил: вона не змінювалася на одній території протягом майже двохсот мільйонів років. Цілих три її зразка з Каліфорнії, Південної Африки та Сибіру, ​​які жодного разу, ймовірно, не контактували один з одним, показали ідентичний геном ще з часів Пангеї – одного з єдиних материків.

У перший раз бактерії знайшли в руднику на території Південної Африки. Тоді вчені з’ясували, що спосіб її харчування досить специфічний: вона живе за рахунок хімічних реакцій. У конкретному випадку завдяки розкладанню води під впливом радіоактивного випромінювання від двох металів – торію і калію. Немає нічого дивного, що дана бактерія не бачила світла і практично ні з ким іншим не контактувала. Вчені вважають, що колись ці три бактерії були частиною однієї колонії, і після роз’єднання вони схоронилися під землею, що створило для них майже стерильні умови, в яких немає потреби розвиватися.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«“Проблема не в тому, що ми не можемо забезпечити бідних, а в тому, що ми не можемо задовольнити запити багатих”»

Жак Фреско

Чи знали Ви, що...

Слон – це єдиний ссавець, який не вміє стрибати

Подорожі

Карантин


Читайте також