Интересная и полезная информация

Как избавиться прокрастинации, или 4 действенные способы наконец взяться за дело

як подолати прокрастинацію

Таке страшне і модне сьогодні слово — прокрастинація — насправді є реальністю для кожного з нас. Якщо коротко, то прокрастинація — це відкладання справ, на яких, за ідеєю, слід зосередитися прямо зараз. Але замість цього починаєш займатися чимось більш приємним або нескладним.


Прокрастинація — це відкладання справ, на яких, за ідеєю, слід зосередитися прямо зараз. Але замість цього починаєш займатися чимось більш приємним або нескладним.


Близько 20% людей схильні до хронічної прокрастинації. Якщо ви в їх числі, вам варто задуматися про зміни. Ось тільки невеликий перелік проблем, до яких призводить хронічна прокрастинація:

  • Постійне відкладання справ може викликати проблеми з серцем
  • Схильні до прокрастинації люди гірше справляються зі стресом
  • Хронічні прокрастинатори нехтують турботою про здоров’я в цілому
  • Прокрастинація шкодить кар’єрі і доходу
  • Прокрастинація негативно позначається на успішності учнів

Час від часу ми всі схильні до прокрастинації. Ми прокидаємося з думкою зробити одну важливу справу, а потім перекидаємо її на завтра. А потім на післязавтра. Або на наступний тиждень. Незабаром. То як зупинити цей нескінченний цикл?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 ПОРАД, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЛЕГКО ПРОКИДАТИСЯ ВРАНЦІ

4 дієві способи позбутися прокрастинації

Не чекайте правильного настрою або припливу сил. Зупинити прокрастинацію можна і без цього.

1. Генеруйте мотивацію

Дуже поширена думка, що одна з головних складових успіху — це мотивація. Мовляв, продуктивні люди постійно мотивовані, тому вони досягають великих результатів.

Але письменник Джефф Хейден впевнений, що мотивація — це продукт роботи. Вона з’являється через кілька годин наполегливої праці. Бажання досягати цілей виникає після того, як ми робимо перші кроки і бачимо перші результати.

Це ще один привід перестати чекати правильного настрою, натхнення або припливу сил. Дійте — навіть невеликі перемоги складаються в великі досягнення і наближають вас до обраної мети.

2. Створіть серію перемог

Ще один спосіб побороти прокрастинацію грунтується на нашому небажанні переривати серію перемог. Заведіть собі календар і відзначайте кожен день, коли ви успішно попрацювали над потрібними завданнями.

Якщо знову захочеться відкласти роботу на потім — просто погляньте на календар. Візуальне відображення днів, коли вам вдалося пересилити себе, додасть сил і бажання рухатися вперед. Адже, як ми знаємо з першого закону Ньютона, тіла в русі мають властивість зберігати свою швидкість.

Таким способом користувався, наприклад, комік Джері Сайнфелд. На початку кар’єри, коли йому складно було змусити себе працювати, він починав позначати дні, в які виходило придумати нові жарти. Зараз він один з найуспішніших коміків в світі.

3. Виключіть емоції

Прокрастинація часто перетворюється в цикл. Ми уникаємо якихось завдань, тривожність підвищується, від цього ми знову відкладаємо справи на потім.

Як вважають деякі психологи, є дві основні причини прокрастинації:

  • Одні люди сфокусовані на просуванні і прогресі і сприймають завдання як цілі. Вони зазвичай відкладають справи на потім через нестачу мотивації.
  • Інші люди більше концентруються на збереженні наявної посади, доходу і положення. Вони бачать завдання як обов’язки і прокрастинують від страху: раптом щось піде не так і вони втратять гроші або час?

Обидві причини є наслідком наших емоцій. Ми чекаємо, що колись настане момент, коли у нас буде достатньо бажання або сил, щоб взятися за справу.


Але правда полягає в тому, що аби почати роботу, необов’язково хотіти братися за неї.


Можна, наприклад, заздалегідь призначити точну дату і час для того, щоб зробити хоча б перші кроки до вирішення завдання. Так ви приберете з ситуації емоції, а потрібно для цього лише трохи самодисципліни.

4. Рухайтеся за інерцією

Одночасно з циклом прокрастинації існує і цикл продуктивності. Як тільки ви почнете виконувати завдання, повертатися до нього з кожним разом буде все легше. А після його завершення буде простіше приступити до наступного, оскільки впевненість в собі зросте.

Якщо навчитися зберігати інерцію таким чином, можна досягти вражаючих результатів. Так, 88-річний інвестор Уоррен Баффетт — один з найбагатших людей в світі — в період з 32 до 44 років збільшив свій капітал більш ніж в 12 разів. Він зберіг цю інерцію і з 44 до 56 років збільшив накопичення ще в 70 з гаком разів. Зараз його капітал складає більше 80 мільярдів доларів.

Як подолати прокрастинацію: правило 5 хвилин

Це просте правило допоможе, навіть якщо братися за роботу зовсім не хочеться.

Що це за правило

Всі ми іноді не можемо змусити себе взятися за справу. Кевін Сістром (Kevin Systrom), голова Instagram, теж стикається з цією проблемою. Для таких ситуацій він виробив правило п’яти хвилин.


Якщо не хочеться щось робити, пообіцяйте собі займатися цим тільки п’ять хвилин. Швидше за все, після цих п’яти хвилин ви зробите все до кінця.


Чому це працює

«Прокрастинацію зазвичай викликають страх чи конфлікт», — каже Крістін Лі (Christine Li), клінічний психолог, що спеціалізується на прокрастинації. Навіть коли ми хочемо зробити справу, боязнь невдачі, критики або стресу змушує нас боротися з самим собою. Ми не хочемо, щоб наші побоювання стали реальністю.

«Через такий конфлікт здається, що почати роботу неможливо, — продовжує Лі. — Це пояснює, чому ми іноді прокрастинуємо, навіть якщо це безглуздо».

Правило п’яти хвилин розкріпачує нас. Здається, можна ненадовго поринути в проект і в будь-який момент виринути назад.

_____________________

У вас залишається право переглянути своє рішення через п’ять хвилин. Це дає відчуття контролю над ситуацією. Здається, що ви самі вирішуєте, а не відчуваєте тиск з боку.
 
Джулія Моллер (Julia Moeller), фахівець з психології навчання з Єльського університету

_____________________

Чому ми продовжуємо працювати після перших п’яти хвилин

Наші уявлення про те, наскільки завдання неприємне, часто невірні. Почавши справу, ми зазвичай ставимося до нього більш позитивно, ніж очікували.

Справа не тільки в тому, що завдання виявляється не таким вже й неприємним. Почавши роботу, ми часто потрапляємо в стан потоку. У ньому ми повністю занурюємося в справу і забуваємо про все навколо. Час пролітає непомітно. Але найчастіше ми занурюємося в нього, коли займаємося складними справами. Наприклад, змушуємо себе встигнути зробити якомога більше за п’ять хвилин.


Правило п’яти хвилин дає нам відчуття, що ми контролюємо свою роботу.


Після п’яти хвилин великий проект все одно залишиться великим. Але коли ви подолали перший поріг — небажання почати, він перестане здаватися нездійсненним.

Можно поделиться с друзьями:


Читайте также