DEZTOP

В McDonald’s відкрили найменший у світі ресторан для… бджіл

Тут не подають бургерів і знаменитої картоплі фрі, а на McDrive ви навряд чи заїдете на власному авто. Та й у середину самого McDonald’s жодна людина не попаде, адже зроблений цей найменший у світі заклад спеціально для … бджіл. Саме так, для маленьких бджіл.

Свій найменший у світі заклад компанія McDonald’s відкрила на днях у Швеції спільно з комунікаційним агентством NORDDDB. Процес створення цього “ресторану” компанія виклала в мережі YouTube.

Найменший ресторан, який назвали “McHive”, функціонує як повноцінний вулик для бджіл.

Конструкція має власний внутрішній дворик на свіжому повітрі з гладкими дерев’яними панелями та двома вікнами, точну копію справжнього McDrive і навіть столики з фірмовими парасольками та знаменитий логотип McDonald’s. Фактично, зовні вулик виглядає як зменшена копія справжнього McDonald’s.

Бджоли на межі зникнення, або як McDonald’s доклався до порятунку комах

Ініціатива збудувати найменший у світі McDonald’s для бджіл виникла не просто так. Таким чином компанія спільно зі світовими організаціями охорони природи намагається привернути увагу до різкого зменшення популяції медоносних бджіл.

Найменший у світі McDonald’s – McHive був проданий на аукціоні у вівторок, 21 травня, спеціально до Всесвітнього дня Бджоли за $ 10,000.

Зміни клімату, використання пестицидів для сільськогосподарських культур, випари промислового виробництва в останні роки спровокували зниження популяції бджіл, які відіграють важливу роль не тільки в виробництві меду, а й запиленні, а отже, в рості рослин.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ І ЯК БОРОТИСЯ ІЗ ЦИМ ЯВИЩЕМ?

Екологи не дарма б’ють на сполох, адже зникнення бджіл фактично означатиме і зникнення рослин та руйнацію екосистеми нашої планети.

Дослідження, опубліковане в журналі Science, основними факторами скорочення чисельності бджіл називає поєднання впливу паразитів, пестицидів і втрати місць проживання (розорювання степів і луків).

Вчені також підрахували, що інтенсивне сільське господарство веде до скорочення комах щороку на 2,5%.

Популярний актор Морган Фрімен перетворив своє ранчо на заповідник для бджіл

На проблему зменшення популяції бджіл звертає увагу світу і популярний голлівудський актор Морган Фрімен, відомий за ролями в таких фільмах як “Втеча з Шоушенка”, “Брюс Всемогутній”, “Ілюзія обману”, “Крихітка на мільйон доларів” та інші.

81-річний актор вирішив перетворити своє ранчо в Міссісіпі розміром 50 га на бджолиний заповідник. Актор вважає, що збереження диких бджіл є ключовим питанням у екології.

“Ми навіть не розуміємо, що бджоли є основою для всього, що росте на планеті”, – сказав він.

На своєму ранчо в Міссісіпі Фрімен розмістив 26 вуликів. Там він забезпечує тварин цукром і водою, допомагає висаджувати квітучі дерева і рослини – магнолію, лаванду, конюшину і т. і.

Фрімен додав, що він ніколи не одягає захисний костюм чи капелюх, і бджоли жодного разу його не вжалили. Він тільки годує їх і не збирається збирати мед чи руйнувати вулики.

Згідно з дослідженнями, медоносні бджоли виконують 80% запилення. 70% основних продовольчих культур, які забезпечують близько 90% харчування планети, запилюють самі ці комахи. Широке використання пестицидів та зміни клімату є двома основними факторами, які їм шкодять.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ СПАЛЮВАННЯ ТРАВИ І ЯК БОРОТИСЯ ІЗ ЦИМ ЯВИЩЕМ?

ЯК МЕРТВЕ ДЕРЕВО СТАЛО БІБЛІОТЕКОЮ: ІСТОРІЯ ДИВОВИЖНОГО ПЕРЕТВОРЕННЯ