DEZTOP

10 вагомих причин, аби почати вживати риб’ячий жир

З дитинства нас вчили, що риб’ячий жир – це незамінне джерело корисних речовин, кислот, мінералів та вітамінів, однак, попри усю його користь, дехто і досі з жахом згадує, як за ним ганялася мама (чи бабуся) із ложечкою гидкої речовини в руках і намагалася змусити це проковтнути. Тому зараз нам здається, що риб’ячий жир – це вже давно пережиток нашого “страшного” дитинства, а компенсувати брак вітамінів можна запросто і в інший спосіб – аптеки ж-бо просто кишать різнокольоровими пачками з солодкими вітамінками.

Але час відкинути усі свої упередження і по-новому подивитися на цей корисний продукт. Тим більше, що тепер зовсім не потрібно пити риб’ячий жир в чистому вигляді, адже в аптеках продаються маленькі желатинові кульки, наповнені корисною речовиною, які можна легко проковтнути навіть не відчуваючи специфічного смаку. Тому пропонуємо вам ознайомитися з 10 вагомими причинами, які переконають вас почати вживати риб’ячий жир кожного дня просто зараз.

1. Покращення імунітету

Риб’ячий жир багатий на ненасичені жирні кислоти омега-3. Додаткове джерело омега-3, яке ми отримуємо під час регулярного прийому риб’ячого жиру, сприяє виробленню простагландинів, які, в свою чергу, підвищують імунітет і допомагають організму боротися з інфекціями.

2. Гострий та ясний розум

Кислота омега-3 також зберігає здоров’я клітинних мембран і допомагає нервовим клітинам краще взаємодіяти одна з одною, що в кінцевому результаті, при регулярному прийомі риб’ячого жиру робить розум гострим та ясним. Зокрема, риб’ячий жир призначають навіть для профілактики м’яких форм хвороби Альцгеймера.

Численні дослідження також показали, що риб’ячий жир стимулює мозкову активність, допомагає покращити реакцію, мозкові функції і навіть збільшити швидкість прийняття рішень.

3. Шкіра набуде здорового вигляду

Вживання риб’ячого жиру відмінно впливає на стан нашої шкіри. Це пов’язано зі здатністю омега-3-кислот зберігати колаген – елемент, що відповідає за пружність шкіри і відсутність зморшок на ній Додаткове джерело поліненасичених жирних кислот допоможе і в боротьбі з акне.

Ще одна унікальна  властивість омега-3 полягає в тому, що серед всіх жирних кислот саме омега-3 володіє найбільш сильною імуномодулюючою дією, яка прискорює загоєння і знімає хронічне запалення шкіри.

Читайте також: 10 ПРОСТИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ ЗДАТНІ УПОВІЛЬНИТИ ПРОЦЕС СТАРІННЯ

4. Організм буде легше переносити стреси та навантаження

Сучасний ритм життя сповнений повсякденних стресів і додаткових навантажень на наш організм. Краще переносити ці навантаження і справлятися зі стресами допоможе ще одна чудова здатність поліненасичених кислот, що містяться в риб’ячому жирі. Омега-3 потрапляючи в організм підвищує вироблення серотоніну – гормону, який відповідає за гарний настрій.

У деяких випадках лікарі виписують риб’ячий жир дітям, які страждають гіперактивністю та дефіцитом уваги. А згідно з деякими даними, риб’ячий жир здатний позитивно впливати на стан хворих на шизофренію і інші психози.

5. Знизиться ризик захворювань опорно-рухової системи

Наші суглоби постійно потребують насиченості жирами: без них суглобові тканини втрачають еластичність, що в підсумку призводить до травм і розривів. Звісно, для лікування артриту риб’ячий жир буде малоефективним, однак в цілях профілактики захворювань опорно-рухової системи він є незамінним.

6. Буде простіше дотримуватися дієти

В ході медичних досліджень було виявлено, що регулярне вживання риб’ячого жиру пригнічує апетит і створює відчуття ситості після прийому їжі. Деякі вчені також притримуються думки, що додаткове джерело омега-3 в організмі збільшує здатність організму до розщеплення жирів шляхом їх окиснення. Таким чином, організм замість накопичення жиру, буде використовувати його як джерело енергії для повсякденної активності.

Читайте також: 5 НАЙПОШИРЕНІШИХ МІФІВ ПРО ДІЄТИ, ЯКІ ВЖЕ ДАВНО ПОРА ВИКИНУТИ З ГОЛОВИ

7. Знизиться ризик захворювань серця

Риб’ячий жир, окрім всього іншого, має позитивний вплив на рівень холестерину в крові та зменшує його кількість. До того ж жирні кислоти омега-3 і омега-6, що містяться в риб’ячому жирі, знижують ризик захворювань серця за рахунок зниження рівня тригліцеридів, сповільнюють утворення нальоту на стінках артерій і знижують рівень артеріального тиску.

8. Організм буде швидше відновлюватися після занять спортом

В ході проведених науковцями досліджень, в яких учасники оцінювали ефект від вживання омега-3-кислот, було відзначено зниження запальних процесів і зменшення болів у м’язах після інтенсивних тренувань.

Також досліди на мишах виявили здатність поліненасичених жирних кислот захищати нервові клітини від травм і перешкоджати їх загибелі. Все це доводить тезу, що регулярний прийом риб’ячого жиру допоможе тренуватися частіше і з більшою інтенсивністю, а організм після занять спортом буде відновлюватися значно швидше.

9. Знизиться очний тиск

Внаслідок постійних підвищених навантажень на очі (наприклад, через цілодобовий перегляд телевізійних програм або сидіння за комп’ютером), напруженої розумової роботи та стресів, або ж через офтальмологічні захворювання у людини може піднятися очний тиск.

Саме тому людям, які знаходяться в зоні ризику, лікарі часто призначають прийом додаткових джерел омега-3 в якості профілактики та лікування захворювань очей. Справа в тому, що жирні кислоти нормалізують відтік очної рідини, що якраз і допомагає знизити очний тиск. Зокрема, лікарі можуть виписати риб’ячий жир при глаукомі.

10. Організм отримає додаткове джерело вітамінів та мінералів

Окрім усіх вищеперерахованих переваг, риб’ячий жир містить в собі цілий комплекс корисних вітамінів та мінералів. Їх зміст може змінюватись від сорту риби, ступеня рафінування та багатьох інших факторів, однак, переоцінити користь риб’ячого жиру для організму все ж складно.

Як додаткове джерело вітаміну А,  риб’ячий жир допоможе усунути ламкість волосся, а вітамін D, що міститься у цьому продукті, необхідний організму для транспортування кальцію і фосфору.