Цікава та корисна інформація

Собор Паризької Богоматері у вогні: фото та відео пожежі

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

Вчора, 15 квітня, весь світ зі сльозами на очах спостерігав, як горить історія. В самому центрі Парижа спалахнув знаменитий Нотр-Дам де Парі – один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва, який разом із Ейфелевою вежею став символом Франції.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері: хроніка подій

За оцінками, вогонь почався на горищі собору, близько 18:50 за місцевим часом, наприкінці дня, коли собор був відкритий для туристів. Меса була запланована в цей час, між 18:15 і 19:00. За свідченнями очевидців, двері собору були раптово закриті для них, коли вони намагалися увійти, і дим почав поширюватися з даху.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

Поліція та відповідальні за надзвичайні ситуації органи швидко евакуювали острів Сіте, на якому і знаходиться собор, а місто закрило доступ до острова.

Гасінням пожежі займалися 400 осіб. Для боротьби з вогнем використовували всі можливості, крім вертольотів. Як пояснили в пожежному департаменті, скидання води з них могло б стати причиною обвалення будівлі.

Рятувальники намагалися зберегти мистецькі та релігійні артефакти, що зберігалися в соборі. За словами прес-секретаря собору, деякі роботи ще до пожежі були вилучені з собору для реконструкції, тоді як більшість святих реліквій тримали в його ризницях.

Твори мистецтва, реліквії та інші предмети антикваріату, що зберігаються в соборі, включають в себе терновий вінець, який деякі вважають тим, що Ісус носив перед розп’яттям, частину Животворного Хреста, на якому був розп’ятий Ісус, вітражі, статуя Паризької Богоматері і немовляти Ісуса, бронзові статуї дванадцяти апостолів.

пожежа собор паризької богоматері (3)

За винятком статуй, які були у сховищі, першими артефактами, які були виручені від вогню, були терновий вінець та туніка Св. Людовика. Станом на 23:31, ці дві реліквії, а також бронзові статуї, які були переміщені ще до пожежі, є єдиними з тих, що були збережені від вогню.

Приблизно за годину від початку пожежі обвалився центральний шпиль собору. “Собор руйнується”, – прокоментував виданню поліцейський біля місця події.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

На відео потрапив момент, коли рухнув шпиль собору.

пожежа париж 2019

Паризька молодь навколішки молиться під час пожежі у Нотр-Дам про порятунок собору.

На фото згори, зробленому поліцейським дроном, видно, що масштаби пожежі значно більші, ніж здавалося.

Станом на ранок 16 квітня пожежу вдалося локалізувати. “Пожежа повністю під контролем. Частково її загасили, залишаються окремі осередки, з якими триває боротьба”, – цитує AFP офіційного представника пожежної охорони.

Під час гасіння пожежі в соборі Нотр-Дам серйозно постраждав один пожежний, повідомив генерал Жан-Клод Галле з паризької пожежної бригади.

За неофіційною інформацією причина пожежі – ремонтні роботи та стара проводка. Минулого року католицька церква у Франції попросила виділити кошти на порятунок собору, який почав руйнуватися, тому в соборі проходив ремонт і його частина була вкрита будівельним риштуванням.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

Водночас головний архітектор стверджує, що під час загоряння на майданчику, де відбувалися роботи, не було жодної людини. Прокуратура вже відкрила кримінальну справу.

Реакція світу на пожежу в Соборі Паризької Богоматері

Мер Парижу Анна Ідальго заявила, що в даху собору велика діра на тому місці, де був шпиль, але вівтар зберігся, і все не так погано, як вона побоювалася.

“Як і всім нашим співвітчизникам, сьогодні мені сумно бачити, як горить частина всіх нас”, – написав президент Макрон. Вночі Президент Франції приїхав на місце пожежі і назвав те, що сталося жахливою трагедією, але водночас відзначив, що найгіршого варіанту розвитку подій вдалося уникнути.

Макрон подякував пожежникам за їх самовіддану роботу, яка дозволила врятувати обидві вежі собору і його фасад.

“Нотр-Дам — наша історія, наша література, це частина нашого духу, місце, де творилася наша історія — з ним пов’язані наші війни, наші епідемії, наша свобода. Це центр нашого життя”, – сказав Макрон.

Президент пообіцяв, що собор Паризької Богоматері відновлять та запустять міжнародну кампанію зі збору коштів на його реставрацію.

ЮНЕСКО заявила, що готова надати допомогу владі Франції у відновленні цієї визначної пам’ятки.

Французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно, голова і виконавчий директор групи компаній Kering (володіє модними брендами Gucci і Yves Saint Laurent) пообіцяв перерахувати 100 мільйонів євро на допомогу у відновленні собору, випливає з заяви, яку наводить агентство AFP.

Міністр культури України Євген Нищук заявив про готовність направити українських спеціалістів для допомоги у відновленні собору.

Співчуття народу Франції у зв’язку із трагедію висловили світові лідери.

Президент України Петро Порошенко висловив свою підтримку французам та додав, що “собор особливо важливий і для українців – там відбувалися служби по Голодомору”.

Президент США Дональд Трамп написав у своєму Twitter: “Так жахливо спостерігати за масштабною пожежею в соборі Нотр-Дам у Парижі. Можливо, для того, щоб спинити її, варто скидати воду з літаків. Потрібно діяти швидко!”

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас написав, що “пожежа у Соборі Паризької Богоматері вразила німців у саме серце. Наші думки з рятувальниками та нашими французькими друзями”.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей написала: “Мої думки з народом Франції сьогодні й з екстреними службами, які ведуть боротьбу зі страшною пожежею в соборі Нотр-Дам”.

Славетний Нотр-Дам де Парі. З історії собору

Собор Паризької Богоматері – один із символів французької столиці і одна з найвідоміших будівель в світі. Це найбільш відвідувана пам’ятка Парижа, яка приймає близько 14 млн туристів на рік. Висота собору – 35 метрів. На головному фасаді – скульптурні групи, що зображують епізоди з Євангелія. Верхня частина фасаду прикрашена фігурами гаргулій і химер. У храмі зберігається одна з найбільш шанованих християнських реліквій – терновий вінець Христа – за останніми даними, його вдалося врятувати при пожежі.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

Перший камінь фундаменту було закладено в 1163 році королем Франції Людовиком VII. Будівництво собору тривало понад сто років (добудували його у 1345 році). За задумами, він мав приймати всіх мешканців тогочасного Парижа (10 000 осіб), але за час будівництва кількість мешканців міста збільшилось у декілька разів.

Собор був місцем суспільного життя міста. Його оточували численні лавки та ятки, де продавали різноманітні товари. Купці тут укладали угоди, а світські дами приходили похизуватись своїм вбранням. Також тут обмінювались новинами та плітками. Тут влаштовували танці та карнавали, грали у м’яч. Під час небезпеки в соборі знаходили притулок мешканці сусідніх селищ не тільки зі своїми пожитками, а навіть і з худобою. Також в соборі професори читали лекції своїм студентам, роблячи перерву для богослужінь.

Собор Паризької Богоматері став однією з ключових дійових осіб однойменного роману французького письменника Віктора Гюго, а за задумом автора – навіть головною дійовою особою. Основні події твору відбуваються поблизу або в стінах Собору, його опису відводиться значна частина роману. Власне, сама легенда “Горбун з Нотр Даму” повністю пов’язана з собором.

Пожежа в Соборі Паризької Богоматері

робота @dibujosdecristina

За мотивами роману Віктора Гюго був створений мюзикл Нотр-Дам де Парі, який потрапив у Книгу Рекордів Гіннеса, як найуспішніший за перший рік роботи. Пісні “Belle” і “Le temps des cathedrales” стали світовими хітами.

Як співає Брюно Пельтьє у відомій пісні “Le temps des cathedrales”:

Прийшла пора соборів кафедральних,
світ увійшов
у нове тисячоліття.
Людина захотіла піднятися до зірок
і записати свою історію
у склі і в камені …

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Запальничка була винайдена раніше сірника.

Подорожі

Карантин


Читайте також