Цікава та корисна інформація

5 фактів про Мачу-Пікчу

Збудований високо на гребені гірського хребта над священною долиною Перу, лежить легендарна цитадель інків Мачу-Пікчу. Чудо архітектури інків – одне з найбільших археологічних відкриттів 20 століття. Незважаючи на те, що це найбільш збережене археологічне місце в імперії інків, немає жодних записів про цілі зведення Мачу-Пікчу, оскільки мова інків лише розмовна. Отже, що ми насправді знаємо про Мачу-Пікчу? Давайте подивимось на холодні факти.

1 Назва «Мачу-Пікчу» означає «Стара гора»

Археологічний пам’ятник Мачу-Пікчу лежить у сідлі між вершинами Мачу-Пікчу та Хуайна-Пікчу. Офіційною мовою імперії інків, Кечуа, Мачу-Пікчу перекладається як “Стара вершина” або “Стара гора”. Це змушує задуматися, чи гора так називалась з самого початку, чи ім’я було втрачено протягом віків і замінено найближчим геологічним орієнтиром.

2 Хірам Бінгем не відкрив Мачу-Пікчу.

Коли в 1911 році Хірам Бінгем натрапив на руїни Мачу-Пікчу, він швидко поділився своїм відкриттям із західним світом. Менш відомий факт – це те, що він насправді туди потрапив під егідою перуанського путівникоа на ім’я Мельхор Артеага. Мачу-Пікчу ніколи насправді не був загублений. Адже місцеві жителі добре знали про його існування, а іспанці так і не встигли наблизитися пі час навали.

3 Мачу-Пікчу не використовували для людських жертв.

Існує багато міфів та легенд про те, що Мачу-Пікчу використовується для жертвоприношення  людей, але дуже мало наукових доказів, що підтверджують цей факт. Це не дивно, але, оскільки споконвічна гірська цитадель спочатку вважалася святилищем для обраних жінок, які серед інших обов’язків часто закінчувались принесенням у жертву. Ця теорія була відкинута, але в Імперії інків є багато інших місць, де подібні речі таки траплялися.

4 Мачу-Пікчу рукотворне чудо.

Більшість каменів перемістили до місця будівництва і важать вони понад 50 фунтів (22 кг).  Це може здатися невеликою вагою, проте ви повинні пам’ятати, що вони були перевезені  туди звивистими вузькими гірськими стежками. У той час як інки створювали вражаючі споруди та пам’ятники, будучи цивілізацією нового світу, вони насправді мали дуже низький рівень технологій. На відміну від стародавніх єгиптян, інки навіть не мали ноу-хау для створення заліза, а також не винайшли колесо.

5 Мачу-Пікчу є стійким до землетрусу.

Незважаючи на те, що лежить він на перетині ряду розломів, ця стародавня цитадель насправді стійка до землетрусів. Справжній заповіт неймовірної  навички кладки інків пояснюється застосуванням будівельної техніки під назвою Ешлар. На відміну від традиційних методів будівництва, Ешлар не використовує жодного розчину, натомість використовує кам’яні блоки, нарізані з такою надзвичайною точністю, що вони поєднуються разом , як Лего.  Камені настільки щільно прилягають, що фактично, неможливо помістити лезо ножа між ними!

Інші, можливо, дивуються винахідливості Імперії інків, захоплюючись бездоганною архітектурою та неймовірною майстерністю, яка досі присутня на руїнах. Для тих, хто має схильність до історії, варто йти слідами інків і відчути, як могло виглядати життя цієї захоплюючої цивілізації, перш ніж її розгромили іспанські загарбники. У Мачу-Пікчу є щось для кожного!

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Де шукати роботу? Ми знаємо топ 5 секретних місць

Подорожі

Карантин


Читайте також