Цікава та корисна інформація

Як побороти втому? Топ 5 порад – вони працюють!

Сучасний ритм життя диктує нам свої правила — ми повинні встигати й вміти все і всюди, бути кращими та конкурентоспроможними. Часто такий темп призводить до жахливого виснаження, як морального, так і фізичного. Крім того, існує безліч додаткових ситуацій, коли ми витрачаємо ще більше сил і енергії — догляд за дітьми, боротьба з недугою і т. д. Все це накопичується і вивалюється великим нервовим напруженням і стресом для всього організму. Це і є виснаження — коли переживаєш та нервуєш через дрібниці. Як бути в такій ситуації? По-перше, спробувати усунути або пом’якшити джерело стресу, будь то нервова робота або нервові відносини. По-друге, скористатися нашими порадами, які приведуть вашу нервову систему в порядок і налаштують на потрібний лад.

1. Не порівнювати себе з кимось

Ви можете думати, що зараз вам погано і важко, а ось хтось (подруга, знайома, колега) навіть не розуміє всієї складності вашої ситуації. І порівнюючи себе з цією людиною, переконані, що йому таке і не снилося. Так ось — не порівнюйте. У житті кожного бувають моменти, коли важко і погано, у когось в більшій, у когось меншою мірою. Цілком можливо, що за посмішкою цієї безтурботної людини ховаються спогади про складнощі в минулому. Краще подумайте, що якщо вона змогла подолати перипетії життя, значить і ви зможете!

2. Розставте пріоритети

Якщо ви підірвані в емоційному плані — не беріть на себе нові або додаткові обов’язки. Організму і так важко, не важливо, який вид втоми у вас (психологічне або фізичне виснаження). Є можливість відкласти справи на потім — відкладіть. Часто ми витрачаємо останні сили на ту роботу, яку можна виконати пізніше. Наприклад, винести сміття можна не після важкого робочого дня, а вранці. Або прибрати в шафі — це не терміново і може почекати скільки потрібно. Не витрачайте сили на дрібниці, займайтеся тим, що вимагає вашої уваги невідкладно і прямо зараз.

3. Обмежте себе

При втраті сил необхідно змінити звичний вам режим дня. Чому? Тому що для колишньої активності у вас немає енергії. Чим більше завантажений день, тим більше втомленим ви будете в кінці цього дня. На якийсь час доведеться скасувати звичні справи, а може навіть і зустрічі. Дуже часто психологічна втома може бути спровокована тими ж подругами, які люблять вилити вам свою душу. Подбайте про себе, а не про те, що подумають про вас інші!

4. Не намагайтеся охопити все

Втома може бути спровокована тим, що ви ставите для себе недосяжні цілі. Наприклад, крім роботи, виховання дітей, догляду за будинком, ви хочете ходити по 10 тисяч кроків в день. У цьому випадку ваше здоров’я ніяк не поліпшиться, бо втомлений виснажений організм не скаже спасибі за додаткове навантаження. Окресліть реальні цілі, наприклад, щодня гуляти ввечері — теж корисно, або легка пробіжка навколо будинку — не більше.

5. Не намагайтеся бути ідеальним

Намагатися бути ідеальним завжди й всюди — частина нервового розладу. Просто зрозумійте, що зараз ви втомилися й ідеально не потрібно. Потрібно так, щоб вам було комфортно, а організму не напряжно. Не складені речі в шафі почекають, якщо тільки вам вони не заважають. А цибуля в супі цілком може бути порізана нерівними кубиками. Тільки вам вирішувати на що витрачати сили. І якщо вас охопила втома і вигорання — витрачайте їх на себе, а не на те, щоб комусь здатися ідеальним.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

У деяких африканських племенах існує досить дикий звичай – в першу шлюбну ніч новоспечений чоловік зобов’язаний вибити своїй половинці два верхніх передні зуба.

Подорожі

Карантин


Читайте також