Цікава та корисна інформація

Коронавірус – топ 5 питань і відповідей

Ситуація з пандемією змінюється щодня. Кількість захворювань безперервно зростає. Заради вашої безпеки ми зібрали найважливіші відомості про коронавірус. Топ 5 питань і відповідей — коротко про головне.

1. Що таке коронавірус?

Коронавіруси — це велике сімейство вірусів, що викликають легку застуду у всіх вікових груп. Вірус виглядає так, ніби у нього є корона, звідси й назва. У це сімейство також входять віруси тварин, які можуть інфікувати людей в процесі спілкування з ними. Ця форма інфекції викликала важку пневмонію — новий вірус корони (COVID-19). COVID-19 почався в місті Ухань в регіоні Хубей в Китаї, але в даний час має локальне поширення в інших країнах, включаючи Південну Корею, Іран і Італію. Перші випадки зараження за кордоном (в Китаї) були завезені в інші країни, включаючи Норвегію та інші країни Північної Європи.

2. Які симптоми?

Загальні симптоми — респіраторні симптоми з лихоманкою, втомою, кашлем і дуже прискореним або утрудненим диханням. Важкі симптоми можуть включати пневмонію, важкий гострий респіраторний синдром, ниркову недостатність і смерть.

3. Хто вмирає від нового коронавірусу?

Приблизно 14 відсотків зараження є серйозними, а близько 5 відсотків випадків — критичними. З корпусів в Хубей тільки близько 2,3 відсотка хворих померли від пневмонії, але половина з них — пацієнти з важким захворюванням, часто літні пацієнти з невиліковними хворобами. Рівень смертності в іншому світі трохи нижче – 0,3 відсотка. При цьому багато пацієнтів крім коронавірусу страждають важким захворюванням — діабет, хвороби легенів або іншими хронічними недугами.

4. Який ризик того, що новий коронавірус викличе пандемію?

Як відомо, попередні епідемії SARS і MERS не переросли в пандемії, але з COVID-19 ситуація інша — інфекція швидко поширилася по більшості країн. ВООЗ підтвердила, що це пандемія. Тепер він має статус найнебезпечнішого вірусу, який легко поширюється від людини до людини в усіх регіонах світу.

5. Яких запобіжних заходів вам слід дотриматися, якщо ви збираєтеся в одну з країн, де був виявлений різкий ріст зараженості?

Уникайте тісного контакту з хворими людьми з лихоманкою і респіраторними симптомами. Часто мийте руки водою з милом і використовуйте спиртовмісну інфекцію для рук. Також важливо дотримуватися гігієни при кашлі та чханні — носіть маски та респіратори. Уникайте тісного контакту з тваринами й ринками, де продають тварин і свіжі продукти. Важливо, щоб їжа була досить добре термічно оброблена, а при її приготуванні дотримувалася гігієна.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Щоб зварити яйце страуса, знадобиться не менше 4-х годин.

Подорожі

Карантин


Читайте також