Цікава та корисна інформація

Топ 5 вчинків, які допоможуть зберегти планету Земля

Сьогодні ми живемо у своє задоволення — їздимо на швидкісних автомобілях і літаємо літаками, облаштовуємо свої будинки найновішими видами техніки, щоб полегшити своє існування. Крім того, ми не відмовляємо собі в найсмачнішій їжі на столах все тих же заставлених технікою будинків … Як щодо наших нащадків? Чи замислювалися ви про те, чи буде ваша внучка дихати свіжим повітрям чи ні, чи зможе ваш маленький правнук відчути під ніжками пісок так як це доступне сьогодні вам? Цілком ймовірно, що через наш життєвий розмах вони так і не дізнаються, як виглядають багато тварин, а дерева і зовсім будуть вивчати по картинках … Якщо вас дійсно цікавить і хвилює життя планети через сотню років, тоді спробуйте виконувати ці нескладні 5 правил щодня. Ми розповімо, що можна зробити вже сьогодні, щоб через деякий час наші діти змогли побачити ліси й моря нашими очима …

Економте воду

Вся річ у тім, що менше споживання води знижує вуглецеве забруднення. Для перекачування, нагріву й обробки води потрібно багато енергії. Так що приймайте коротший душ, закривайте кран, чистячи зуби, і переходьте на техніку з маркуванням WaterSense. За оцінками вчених, якщо хоча б один з кожних 100 будинків був би оснащений водозберігаючими пристроями, можна було б заощадити близько 100 мільйонів кіловат-годин електроенергії на рік. Це дозволить уникнути 80 000 тонн забруднення, викликаного глобальним потеплінням. Невже дійсно потрібно зливати воду в нікуди 2 хвилини, поки ви чистите зуби?

Влаштовуйте антим’ясний день

Приблизно 10 відсотків енергії, споживаної в кожній країні йде на вирощування, переробку, упаковку і доставку харчових продуктів. Крім того, саме продукція тваринництва є однією з найбільш ресурсомістких для виробництва. Тому регулярне вживання в їжу страв без м’яса також може мати велике значення для збереження природи. Ніхто не закликає стати веганом, якщо у вас самого немає до цього тяги, але корисно було б робити таке розвантаження організму і природі хоча б один раз в тиждень.

Купіть економні лампочки

Світлодіодні лампи розжарювання споживають на 80 відсотків менше енергії, ніж звичайні лампи. Крім того, в довгостроковій перспективі вони виходять дешевше: 10-ватний світлодіод, який замінює вашу традиційну 60-ватну лампочку, заощадить вам 125 доларів за термін служби … Краще один раз витратитися й економити надалі, недарма ж кажуть, що скупий платить двічі.

Витягайте вилки з розеток

Взяті всі разом розетки в вашому домі, живлять близько 65 різних пристроїв — навантаження для будинку середньостатистичної сім’ї (пройдіться по будинку і переконайтеся в цьому самі!). Аудіо- та відеоапаратура, бездротові пилососи та електроінструменти, а також інша електроніка використовують енергію, навіть коли вони не заряджаються. Ця навантаження у всіх будинках країни в сумі споживає потужність 50 великих електростанцій … Тому не залишайте повністю заряджені пристрої підключеними до розеток, відключайте рідко використовувані пристрої або підключайте їх до подовжувачів і таймерів. Також налаштуйте комп’ютери та інші монітори на автоматичний режим мінімального енергоспоживання, коли вони не використовуються.

Вибирайте поїзд замість літака

Зменшення польотів має величезне значення для збереження планети. Повітряні судна — головне джерело забруднення клімату. Тому, якщо у вас є вибір літак або поїзд — віддайте свою перевагу останньому виду транспорту. Крім того, пересуваючись по місту, ви можете вибирати більш екологічний варіант — тролейбус, трамвай чи метро. Це рішення також допоможе скоротити споживання палива і викид вихлопних автомобільних газів в навколишнє середовище. Наостанок — не забувайте про існування таких простих речей, як велосипеди та самокати, в багатьох країнах світу це давно стало основним транспортом для міських жителів.

Можна поділитись з друзями:


Читайте також