Цікава та корисна інформація

Як правильно накопичити на машину: корисні поради

Поки людина абстрактно мріє купити хоч якусь машину, шанси накопичити на неї, прямо скажемо, невеликі. Щоб розуміти, як рухатися до мети, потрібна конкретика.

1. Марка і модель

Виберіть автомобіль, ґрунтуючись на своїх бажаннях і перевагах, але:

  • Не втрачайте зв’язок з реальністю. Мріяти про круту дорогу машину можна скільки завгодно. Як і збирати на неї, коли ваш дохід невеликий. Втім, якщо автомобіль для вас саме мрія, а не засіб пересування, це цілком собі варіант. Якщо ж машина дійсно вам потрібна, підійдіть до питання практично і розгляньте бюджетні варіанти.
  • Адекватно оцініть свої потреби не тільки на нинішній момент, але і на найближчі роки. Скажімо, якщо ви плануєте скоро завести дітей, навряд чи вам підійде тридверний автомобіль. Краще відразу орієнтуватися на сімейний варіант.
  • Враховуйте вартість не тільки машини, але і обслуговування, запчастин. Це непринципово з точки зору накопичень на покупку, але буде важливо при експлуатації.

2. Новий або старий

Використані автомобілі, безумовно, коштують дешевше. А тому вийде заплатити менше за модель, яку ви планували купити. Або можна за ціною нового авто, про який подумували, взяти б/у вище класом. З іншого боку, машина з салону в перші роки навряд чи буде вимагати додаткових вкладень. А ремонт може знадобитися дуже скоро.

Правильної відповіді на питання, купувати нову машину або б/у, немає. Вирішувати це завдання доведеться самостійно. Просто не відмітайте варіанти відразу, зважте всі за і проти.

Вирішіть, як ви будете платити

Якщо довго збирати не хочеться, можна взяти автокредит — цільову позику на покупку машини. У цьому випадку буде достатньо початкового внеску. Процентна ставка по автокредитах зазвичай нижче, ніж за споживчими, адже поки борг не погашений, транспорт залишається в заставі у банку в якості гарантії. Автосалони, в свою чергу, пропонують позичальникам привабливі ціни і додаткові бонуси.

Однак більшість банків вимагає в якості страховки не ОСАГО, а більш дорожче каско. І це може нівелювати вигоду. Загалом, тут теж краще зважити всі за і проти і вибрати відповідний варіант.

Поставте фінансову мету

Час скласти план, як ви будете збирати. Для цього треба знати дві змінні:

1. Яка сума вам потрібна

На минулому етапі ви визначилися, який автомобіль хочете. Тепер час провести дослідження. З’ясуйте, скільки коштує обрана модель в автосалонах або на сайтах оголошень. Зафіксуйте, скільки вам знадобиться грошей на покупку (або початковий внесок, якщо ви вибрали кредит).

Отриману суму збільште як мінімум на 10%. Ніхто не знає, що завтра буде з валютою і в який бік хильне економіку. А ціни в будь-якому випадку тільки ростуть. Думати про це боляче, але потрібно. Якщо не враховувати зміну цін, грошей у підсумку може не вистачити.

2. Коли ви плануєте купити машину

Краще мати конкретний термін — наприклад, через півтора або три роки. Якщо не визначити період, то не буде контрольних точок, які допоможуть зрозуміти, виходить у вас збирати чи ні.

Потім розділіть суму передбачуваних накопичень на число місяців до мети. Результат покаже, скільки грошей вам треба відкладати щомісяця.

Скорегуйте суму

Якщо цифра вийшла занадто великою, доведеться переглядати умови: збільшувати термін накопичення або стримати апетит і вибрати модель дешевше.

Коли вирішуєте, скільки в місяць можете відкладати, знову ж важливо бути реалістом. Залишку повинно вистачати на нормальне існування. Звичайно, якийсь час реально економити на всьому, але що це буде за життя! Більш того, такий підхід здатний нашкодити. Наприклад, обмежуючи себе в повноцінному харчуванні, легко отримати проблеми зі здоров’ям. І на стані психіки це може відбитися. Загалом, не перестарайтеся.

Вирішіть, куди складати відкладені гроші

Є варіанти. Іноді радять відкладену суму запечатувати в конверт. Мовляв, психологічно складно його розпакувати і забрати купюри. Можливо, вам і підійде такий спосіб.

Але розгляньте також накопичувальний рахунок в банку. В цьому випадку щомісяця до суми будуть додаватися нехай невеликі, але відсотки. А ще туди можна переказувати гроші не раз на місяць, а хоч кожен день — раптом у вас залишаться надлишки.

Починайте збирати

Найуспішніше вийде відкладати гроші, якщо ви будете ставитися до цього як до обов’язкових витрат, а не факультативним. Тобто, що б не сталося, щомісяця вам треба перевести потрібну суму на окремий рахунок. Якщо ви все будете робити за своїм фінансовим планом, результат отримаєте якраз до тієї дати, до якої збиралися.

Прискорте процес накопичення

Фінансовий план, якщо його дотримуватися, робить процес зрозумілим і передбачуваним. Щоб досягти мети, менше задуманого відкладати не можна. Але більше-то можна: так ви прийдете до фінішу швидше. Ось кілька способів наблизити ціль.

1. Проаналізуйте витрати

Відстежуйте витрати, щоб зрозуміти, від яких ви можете безболісно позбутися. Не можна однозначно сказати: ось ця стаття витрат зайва, відмовтеся від неї. Наприклад, напої з кав’ярень або попкорн в кінотеатрах продаються з великими націнками — відмінний варіант, щоб не витрачати гроші. Але, може, вони дарують неймовірний захват і роблять ваше життя кращим.

І все-таки у більшості людей є випадкові витрати, без яких легко обійтися. А ще додаткові гроші можна знайти, відмовившись від алкоголю і куріння. І для здоров’я корисно, і для гаманця.

2. Збільшуйте дохід

Пункт, який не стає менш значущим від своєї очевидності. Говорять про бажання заробляти більше багато. А ось робить щось для цього набагато менше число людей. Так що іноді досить просто почати, щоб отримати результат. Поговоріть з начальством про підвищення зарплати, поновіть резюме, знайдіть підробіток.

3. Продавайте непотрібне

Якщо розібрати речі в середньостатистичній квартирі, можна знайти багато таких, які вам більше не потрібні і просто займають місце. Але якщо ви витратите час на їх продаж, то зможете заробити деякі гроші.

Потенціал є буквально у всьому, просто якісь речі підуть швидко, а якимось потрібно дочекатися свого покупця. Наприклад, стару модель iPhone вдасться продати практично відразу. Повне зібрання творів Стендаля або радянська люстра можуть повисіти на сайті оголошень довше. Але рано чи пізно теж виявляться потрібними. Загалом, варто хоча б спробувати.

4. Відкладайте всі несподівані гроші

Буває, що кошти надходять з незвичних джерел – раптово дали премію, повернули давно забутий борг, щось подарували. Ви на ці гроші в будь-якому випадку не розраховували. Так що зручно їх відразу відкласти і забути. А сума накопичень завдяки такій стратегії збільшиться.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Топ 5 домашніх рослин, які люблять тінь

Подорожі

Карантин


Читайте також