Цікава та корисна інформація

Унікальні фото, на яких Джордж Буш дізнається про теракти 11 вересня

теракти 11 вересня 2001

Сьогодні минає рівно вісімнадцять років з дня однієї з найстрашніших трагедій XXI століття – серії терористичних атак ісламістської організації “Аль-Каїда”, здійснених 11 вересня 2001 року на території США за допомогою захоплених пасажирських літаків.

Унаслідок нападу загинуло 2 996 осіб, більше 6 000 осіб отримали поранення. Таким чином, теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв; інфраструктура зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США.


Внаслідок теракту загинуло 2 996 осіб, більше 6 000 осіб отримали поранення.


11 вересня 2001 року: як це було

Вранці 11 вересня чотири групи терористів-смертників, загальною кількістю 19 осіб, захопили чотири пасажирські авіалайнери, що належали двом великим авіаперевізникам США (United Airlines і American Airlines). Всі літаки вилетіли з аеропортів у північно-східній частині Сполучених Штатів і прямували до Каліфорнії.


За три години до атаки у Принстонському університеті система, названа “Генератором випадкових подій”, видала повідомлення про наближення катастрофи.


Терористи, захопивши літаки рейсу 11 American Airlines і рейсу 175 авіакомпанії United Airlines, спрямували обидва лайнери у північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку відповідно. Всередині будівель спалахнула пожежа. Вогонь розплавив несучі сталеві конструкції, що викликало повне руйнування споруд.

Протягом години і 42 хвилин обидві 110-поверхові вежі-близнюки обвалилися. Сміття зруйнованих будівель й пожежа викликали частковий або повний обвал понад десятка прилеглих споруд, зокрема 47-поверхової вежі Всесвітнього торгового центру.


Протягом години і 42 хвилин обидві 110-поверхові вежі-близнюки обвалилися.


Третій літак (рейс 77 American Airlines) викрадачі направили в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона, що призвело до часткового краху західної частини штаб-квартири міністерства оборони США.


Кількість дітей, котрі втратили своїх батьків після теракту становить 3051 чоловік.


Пасажири і команда четвертого авіалайнера (рейс 93 United Airlines), довідавшись про долю інших літаків, атакували викрадачів і довели літак до катастрофи у безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл, що в штаті Пенсильванія.


Одним з маловідомих героїв цього дня став пес-поводир, лабрадор Roselle, який вивів свого сліпого господаря з 78 поверху Північної Вежі.


Замах на Всесвітній торговий центр став першою настільки масштабною операцією подібного типу і спричинив більше жертв та матеріальних втрат, ніж будь-який інший теракт в історії США і всього світу.


Загальна вартість творів мистецтва, котрі були знищені через теракт, перевищує 100 млн доларів. Серед них: серія картин “Etablature” Роя Ліхтенштейна, роботи Пабло Пікассо та Девіда Хокні.


Підозра у здійсненні найбільшого в історії теракту швидко впала на “Аль-Каїду”. США розпочали оголошену Бушом Війну з тероризмом і вторглися в Афганістан, аби змістити талібів, які переховували представників “Аль-Каїди”.

Хоча лідер “Аль-Каїди” Усама бен Ладен спершу заперечував будь-яку причетність до теракту, в 2004 році він врешті-решт взяв на себе відповідальність за атаки. Мотивами головний терорист назвав підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку.

У травні 2011 року силами американського спецпризначення SEAL Team Six Усаму бен Ладена було виявлено і вбито в Афганістані.

Тепер на місці веж-близнюків розташовується реконструйований One World Trade Center, урочисте відкриття якого відбулося 3 листопада 2014.

Той самий момент: фото, коли Джордж Буш дізнається про теракти 11 вересня

Національний архів США опублікував унікальні фото. За ними можна відтворити практично весь день 11 вересня тодішнього президента США Джорджа Буша молодшого. Зокрема, є й унікальні кадри, на яких президента зображено безпосередньо після того, як він дізнався про теракти у Нью-Йорку.

  • На момент, коли сталися теракти, Джордж Буш з робочим візитом відвідував початкову школу у Флориді.
  • По телевізору, що стояв в одній із класних кімнат саме показували новини… Тоді Джордж Буш і побачив, як літак врізався в одну з веж Всесвітнього торгового центру.
  • Президент робить нотатки з телевізійної інформації.
  • Президент Буш терміново телефонує до губернатора Нью-Йорка Джорджа Патакі, директора ФБР Роберта Мюллера та віце-президента Діка Чейні.
  • В тій же початковій школі у Флориді відбувається перший брифінг президента.
  • Президент розмовляє з персоналом Білого дому під час польоту до бази ВПС Барксдейл.
  • Нарада в кабінеті президента на борту президентського авіалайнера під час польоту до бази ВПС Барксдейл.
  • Винищувач F-16 супроводжує президентський літак до бази Берксдейл.
  • Прес-конференція під час перебування президента на базі Берксдейла.
  • Кондоліза Райс, голова Комітету національної безпеки США, чекає на президента, який з хвилини на хвилину має з’явитися в Білому домі.
  • Джордж Буш в овальному кабінеті Білого дому.
  • Джордж Буш під час вечірнього звернення до американського народу 11 вересня 2001 року.

Фото: The U.S. National Archives©

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СОБОР ПАРИЗЬКОЇ БОГОМАТЕРІ У ВОГНІ: ФОТО ТА ВІДЕО ПОЖЕЖІ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Топ 5 найбагатших людей світу – хто вони?

Подорожі

Карантин


Читайте також