Цікава та корисна інформація

Як саме зберігати їжу в холодильнику, щоб вона довго залишалась свіжою

Важливе завдання під час карантину – якомога менше виходити з дому. А отже продукти мають довше зберігатись. Ось вам декілька лайфхаків.

Вибирайте продукти, що зберігають поживність після обробки.

Важливо пам’ятати, що не вся оброблена їжа погана – іноді обробка, допомагає зробити її стійкою до зберігання. Наприклад, органічне молоко не псується набагато довше, впорівнянні зі звичайним, через ультра пастеризацію, яку воно проходить. Деякі інші продукти тривалого зберігання такі як : яблука, кабачки, яйця (вони залишаються придатними до їжі до п’яти тижнів, і дуже легко дізнатися, коли вони зіпсувались), цитрусові, цибуля, тверді сири (уникайте сиру з низьким вмістом натрію, він швидко псується), тофу, соління, вершковий сир, сметана, важкі вершки та бекон.

Розділяйте продукти.

Усі фрукти та овочі різні, і кинувши їх всіх в один ящик, можна значно скоротити термін експлуатації деяких з них. Яблука, помідори, картопля, диня, персики, серед іншого, виробляють багато етиленового газу, рослинного гормону, який прискорює процес дозрівання. Спаржа, часник, цибуля, броколі, цвітна капуста, морква, зелена квасоля, перець та полуниця є продуктами, що найбільш чутливі до дії етилену. Якщо вам потрібно охолодити ці овочі та фрукти, зберігайте виробників етилену в окремій шухляді. Картопля, помідори, цибуля та авокадо довше зберігаються при кімнатній температурі.

Очищення

Псування може бути спричинене декількома факторами, включаючи зволоження та окислення (потрапляння повітря). Але основним вбивцею звичайно є час. Деякі ферменти у фруктах і овочах продовжують бути активними і викликають погіршення їх якості та безпеки. Ось чому для коренеплодів, таких як морква, пастернак, ріпа та буряк, видалення їх листяних вершин може продовжити термін зберігання на місяці. Також правильна організація у холодильнику допоможе зберігати продукти довше.

Мийте продукти безпосередньо перед вживанням

Волога призводить до появи цвілі, тому миття одразу цілої коробки з полуницею – це погана ідея. Натомість мийте лише ту кількість, яку ви їсте за один раз, безпосередньо перед їжею, а решту залиште сухою. Ви також можете знайти та придбати контейнери для холодильників, які знижують вологість, щоб фрукти та овочі були свіжими і чистими.

Зберігання зелені.

Такі інгредієнти, як свіжа зелень, мають великий вплив на здоров’я, але ця ніжна зелень ніколи не зберігається довго. Вирощування власної – це теж хороший варіант, як і використання сушеної. Проте, найкращий спосіб продовжити життя зрізаних листяних трав, таких як кінза та петрушка, – це поставити їх в банку з водою і вільно накрити поліетиленовим пакетом. Це допомагає підтримувати належний рівень вологи. Не забудьте регулярно міняти воду.

Як зберегти другу половину?

Іноді вам потрібно лише половина цибулі, помідори або лайма, і це нормально. Та оскільки вплив кисню є одним з найшвидших способів зіпсувати їжу, то ми хочемо звести до мінімуму обрізану поверхню і щільно накрити її пластиковою обгорткою або чимось спеціально розробленим для виконання цієї роботи. Це також запобігає запахам більш стійких продуктів, як цибуля, проникати у всі інші продукти у холодильнику.

Сир, що не тхне.

Сир, особливо хороший сир – жива істота. А пластикова упаковка, зазвичай не дає йому дихати. Натомість він затримує вологу всередині, через що може почати псуватись, стати слизьким перед проростанням цвілі. Найкращий варіант – загорніть його в пергаментний або восковий папір і засуньте його в невеликий контейнер із щільно прилягаючою кришкою.

Запаковуйте правильно

Почніть із загортання залишків у пластикову упаковку, фольгу або і те і інше, перед тим як покласти до контейнеру. Це може бути особливо важливим для запобігання опіку від морозильної камери на продуктах, які ви плануєте довго зберігати. Якщо ви хочете зменшити кількість сміття, придивіться до багатоцільової органічної бавовняної упаковки з бджолиного воску, яку можна використовувати (а потім повторно використовувати) для всього, від залишків запіканок до хліба, овочів та багато чого іншого. Це багаторазові версії речей, якими ви користуєтеся щодня, які допоможуть вам заощадити гроші в довгостроковій перспективі.

Вакуумне пакування

Коли ви не хочете ризикувати, що щось зіпсується до того, як настане час, єдине рішення – викачування повітря з контейнера. Прихильники стверджують, що вакуумна герметизація може зберігати їжу свіжою в п’ять разів довше, ніж інші способи зберігання.

Позначайте все

Однією з причин псування їжі є те, що люди забувають її зїсти. Ось чому прозорі контейнери для зберігання є настільки важливими: так ви можете побачити, що готове до споживання. Позначення кожної страви або предмета з датою, коли ви її приготували, займає секунди, але може заощадити незліченну кількість страв.

Завжди накривайте

Завжди, все, що ви ставите у холодильник, має бути накритим. Нехай це будуть контейнери з кришками, тягучі силіконові кришки, чи бодай тарілочка – все має бути накритим. Візьміть собі це за правило.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Падіння кокосів з дерев щорічно вбиває близько 150 людей

Подорожі

Карантин


Читайте також