Цікава та корисна інформація

6 головних причин, чому потрібно їсти яйця на сніданок

Яйця на сніданок — досить популярна страва в багатьох країнах світу. Вони смачні та корисні, а ще допомагають схуднути й покращують зір.

1. Яйця неймовірно поживні

Цей продукт містить величезну кількість поживних речовин: вітамінів, мінералів, високоякісного білка і корисних жирів. Так, в одному яйці можна знайти вітаміни А, В2, B5, B12 і селен. Кальцію, заліза, калію, цинку, марганцю, вітаміну Е, фолату і багатьох інших потрібних речовин в них теж досить. Одне велике куряче яйце – це 77 калорій, 6 г якісного білка, 5 г жиру і невелика кількість вуглеводів.

2. Яйця покращують холестериновий профіль

Завтрак из яиц улучшает холестериновый профиль

Вони вважаються високо холестериновою їжею: в одному яйці міститься 212 мг цієї речовини, що досить багато. Однак, як не дивно, поїдання продукту не призводить до підвищення рівня холестерину в крові.

Річ у тому, що це органічна сполука шкідливо, якщо накопичується і окислюється в артеріях. Однак в яйцях багато антиоксидантів, завдяки чому холестерин досить легко розщеплюється печінкою. А ще, за даними останніх досліджень, яйця підвищують рівень так званого хорошого холестерину, сприяють переробленню “поганого” і, всупереч розхожим переконанням, нітрохи не шкодять серцю.

3. Яйця постачають організм холіном

Холін — життєво необхідна поживна речовина, що бере участь у багатьох процесах в організмі. Воно потрібне для синтезу ацетилхоліну, який пов’язаний з функціями пам’яті та навчання і відіграє важливу роль у багатьох інших важливих процесах. Холін також є одним з компонентів для побудови клітинних мембран, а його нестача призводить до захворювань печінки та серця, а також неврологічних розладів.

Крім того, це поживна речовина особливо важливо для вагітних жінок. Дослідження показують, що низьке споживання холіну збільшує ризик виникнення дефектів нервової трубки плода і може надалі привести до зниження когнітивних функцій у дитини.

4. Яйця містять високоякісні білки

Завтрак из яиц снабжает организм высококачественным белком

Існує близько 21 амінокислоти, які наш організм використовує для синтезу білків. Дев’ять з них не можуть бути вироблені ним і повинні бути отримані з раціону — вони відомі як незамінні амінокислоти. Яйця ж володіють ідеальним амінокислотним профілем і містять високоякісні білки. Фактично вони є одними з кращих джерел білка в раціоні людини.

5. Яйця корисні для зору

Лютеїн і зеаксантин — антиоксиданти, які мають властивість накопичуватися в сітківці та захищають очі від шкідливого сонячного світла. Вони також значно знижують ризик катаракти й дегенерації жовтої плями. В одному дослідженні виявилося, що споживання 1,3 яєчних жовтків в день протягом 4,5 тижня підвищує рівень зеаксантину в крові на 114-142%, а лютеїну — на 28-50%.

6. Яйця допомагають скинути вагу

Яйця містять багато білка і жиру, але мало вуглеводів — це дуже ситна їжа. Тому вживання продукту може привести до скидання ваги. Так, в одному дослідженні 30 жінок з надмірною вагою розділили на дві групи, першою з яких давали на сніданок яйця, а другою — рогалики. Обидва меню містили однакову кількість калорій. З’ясувалося, що піддослідні з першої групи швидше насичувалися, хоча і вживали менше калорій.

В іншому дослідженні, яке тривало протягом 8 тижнів, випробовувані, які вживали яйця, значно скинули вагу. У порівнянні з тими, кого годували борошняними виробами, вони втратили на 65% більше ваги тіла і скинули на 16% більше жиру.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

У сучасному світі їжа, перш ніж потрапити на ваш стіл, долає в середньому 2400 кілометрів

Подорожі

Карантин


Читайте також