Цікава та корисна інформація

ТОП 5 МІСЦЬ, ЯКІ ПОТРІБНО ВІДВІДАТИ, ПЕРШ НІЖ ВОНИ ЗАТОНУТЬ

Чи задумувалися ви якось, що є місця, які потрібно відвідати просто-таки негайно? У наступні 85 років рівень моря у декотрих місцях може піднятися на 0,8-2 метри — і це ще занижені оцінки експертів. Деякі вчені прогнозують підйом води до 7 метрів.

Тож, “Deztop” підготував для вас список місць, куди потрібно хутчіш прокласти маршрути, перш ніж їх цілковито поглине вода.

МАЯМІ, США

У Маямі, що знаходиться на вершині американської Флориди, усе намокає. Сильні повені вражають західний берег Маямі з осені до весни. Розташоване на низовині, утвореної із вапняків, місто буквально вбирає воду, як губка; звідти брудні паводневі води проникають в каналізацію і випливають, підіймаючись, зі стоків на вулиці. Підвищення рівня на 1 фут може забруднити запаси води в Маямі — погані новини для тих, хто любить пити воду. Також туалети більше не наповняться — погані новини для користувачів туалету. У перспективі підвищення моря на 6 футів призведе до того, що більшість низько розташованої частини південної Флориди та Маямі, разом із 2,4 мільйонами флоридців, потраплять у море.

ВЕНЕЦІЯ, Італія

Досить лише збоку глянути на Венецію, щоб зрозуміти, куди вона прямує — море. Венеція відома своїми каналами як транспортними водними сполученнями. У листопаді 2012 року 70% Венеції опинилися під водою після того, як одна з найсильніших рекордних повеней “Аква Альта” охопила велике місто. І це ще не все. Коли Венецію не затоплює, вона полюбляє проводити час, тонучи на рівень 2 мм/рік.

Бангкок, Таїланд

Уявіть собі губку. Це Бангкок двома словами. Як і Венеція, він тоне, тоне, тому що все місто було побудоване на “губчатій” болотистій місцевості. І протягом останніх кількох десятиліть на цій заболоченій території було побудовано сотні висотних будинків і хмарочосів. У деяких частинах міста Бангкок занурюється попід воду на 20 мм щороку. Тайський уряд прогнозує, що є 15 років, аби вжити заходів, перш ніж Бангкок безперервно плюскатиметься у воді, і 85 років, поки він не зляже під воду повністю і стане абсолютно нежилим.

МАЛЬДІВИ

80% Мальдівських островів мають глибину менше 1 метра над рівнем моря. Вони стикаються не лише з нещадним поглинанням водою, острови також руйнуються і вимиваються. Туристи роками використовують частинки (шматочки) мертвих Мальдівських корал як сувеніри. Підвищення температури моря, що і підвищення кислотності води, також руйнують корали. І це вкрай погано, оскільки роль Мальдівських коралових рифів для природи більша, ніж просто підтримання усієї екосистеми та перетворення їх у красиві дрібнички; вони є бар’єром, який уповільнює швидкість вимивання островів, захищаючи їх від повені та затоплень. Із послабленням захисних функцій корал, повені, які зараз трапляються досить часто, захоплюють 90% островів повністю під воду.

НІДЕРЛАНДИ

26% Нідерландів знаходиться нижче рівня моря. Голландці стали світовими лідерами технологій з анти-занурення-в-море (із протидії поглинанню морем). Друге за величиною нідерландське місто Роттердам знаходиться на 90% нижче за рівень моря. Зараз там фінансують сади на даху задля всмоктування ними дощової води, будують “водні майданчики і площі”, автостоянки, гаражі тощо, які можуть затримувати воду під час сильного дощу та повільно зливати її назад у дренажні системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП 5 ДОРОГИХ МІСТ СВІТУ, ЯКІ ВИПРОМІНЮЮТЬ ДОСТАТОК І БЛАГОПОЛУЧЧЯ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Там варто бути: Топ 5 найкращих місць в Парижі

Подорожі

Карантин


Читайте також