Цікава та корисна інформація

Найдорожчий напій на Русі – топ 10 фактів

Сьогодні чай найпопулярніший напій у всьому світі. Нарівні з кавою їм починають ранок і закінчують важкий робочий день. Складно уявити своє життя без цього звичайного нам напою, який насправді має цікаву вікову історію. Можливо, і Вам варто дізнатися трохи про напій, який ми вживаємо щодня?

Останній ковток чаю

Китайці проводять вже більше двох тисячоліть за чаюванням. Серед предметів, з якими вони воліли б бути поховані обов’язково відводиться місце для невеликого згортка з чайним листям. Великий імператор династії Хань Цзин Ді ще в 141 році до нашої ери, перебуваючи при смерті видав цей, на перший погляд дивний указ. Насправді китайці, як і багато інших народів вірять в те, що на тому світі з нами повинні бути найнеобхідніші речі. Чай – одна з них.

Чай – напій аристократів

Люди асоціюють англійців і Англію саме з чаєм. Проте, коли він вперше з’явився в Британії, то був занадто дорогий для всіх, крім аристократів. Це було в 17 столітті. Тільки в 19 столітті чай завоював популярність серед нижчих класів і тільки після того, як ціни на нього різко знизили.

На Русі його пили гарячим

Слов’яни не відставали від європейців. Перший чай прийшов до нас також в 17 столітті і тільки в 19 столітті ціни знизилися до такої міри, що кожен міг насолодитися напоєм. Тому в 19 столітті гарячий чай став чимось особливо популярним і модним!

А в Америці – холодним

Вважається, що в 1904 році американці вперше почали торгівлю чаєм на всесвітньому ярмарку в Сент-Луїсі. Тільки жителі Штатів віддали перевагу холодну версію напою. Холодний чай дуже популярний в США, його продажі складають близько 85 % від усієї чайної продукції.

Поява чайного пакетика

Чайний пакетик був дещо випадковим нововведенням. Його винахід наказують імпортеру чаю, який відправляв зразки в маленьких шовкових пакетиках. Було це в 1908 році. Він припускав, що люди здогадаються висипати чай з мішечка. Тим не менш, покупці вирішили занурювати чай разом з пакетиком в чашку. Це був революційний винахід. Перш ніж придумали чайний пакетик, люди повинні були заварювати цілі чайники, щоб насолодитися всього однією чашкою.

У світі більше тисячі сортів чаю

Більшість людей знають тільки про один вид чаю, який вони готують щодня. Навіть не здогадуючись, що в світі приблизно 1500 різновидів чаю.

Самые крупные производители

Как показывает статистика, вовсе не Шри Ланка, а Китай является крупнейшим в мире поставщиком чая. В прошлом году китайцами было произведено более 1 300 000 тонн сырья. Индия была второй по величине экспорта – 970 000 тонн.

Найбільші споживачі

Коли мова заходить про споживання чаю на душу населення, Британія не є лідером, як деякі вважають. Англійці посідають друге місце після ірландців. Хоча своїх 165 мільйонів чашок чаю щодня британці все ж випивають!

Чай в різних культурах

41% шотландців п’ють чай з цукром. І це доводить статистика походів до стоматолога, адже сильно солодкий чай руйнує зубну емаль. У той же час, 93% жителів Великобританії додають в чай молоко, тому що їм подобається більш м’який смак.

Навіщо в чай додають молоко

Така практика з’явилася багато років тому ще за часів аристократії. Молоко додавали в чай, щоб знизити його температуру і не пошкодити крихкий фарфоровий сервіз – все геніальне просто.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Щоб зварити яйце страуса, знадобиться не менше 4-х годин.

Подорожі

Карантин


Читайте також