Цікава та корисна інформація

Не медом єдиним – топ 10 фактів про користь бджіл

Медоносні бджоли є одними з наших найважливіших союзників у підтримці здорової екосистеми. Без них ми ризикуємо втратити не тільки безліч рослин, але і отримати більш тьмяний світ. Медоносна бджола знаходиться під загрозою зникнення, і настав час, щоб більше людей дізналися, чому бджоли незамінні. Ось деякі фантастичні, цікаві факти про медоносних бджіл, які можуть змінити ваш погляд на цих маленьких дзижчалок.

Навколосвітні мандрівники

Бджоли літають по всьому світу. Вони долають сотні миль, щоб роздобути пилок. Ви, швидше за все, не знали, що одній бджолі потрібно зробити еквівалент трьох кругосвіток, щоб виготовити всього півкіло меду.

Вони танцюють!

Медоносні бджоли не просто спілкуються за допомогою своєї традиційної мови, а й за допомогою танцю! Щоб повідомити іншим бджолам, де вони знайшли особливо запилені території, медоносні бджоли використовують ретельно продуману танцювальну демонстрацію. Це і є “карта” свого роду – так би мовити пункт призначення.

Не всі бджоли дають мед

Існує три типи медоносних бджіл – більшість з яких робітники і “дрони”. У кожному вулику є одна королева, і вона керує всім роєм. “Дрони” залишаються у вулику для спарювання з королевою, вони не літають у пошуках пилку. Бджоли-робітники призначені для пошуку нектару і пилку. Тривалість життя робочих бджіл всього до восьми тижнів, в той час як бджолина матка може жити до п’яти років.

Вони годують весь світ…

Бджолина матка у вулику здатна відкладати до 2500 яєць за один день. Вважається, що дорослі медоносні бджоли процесом запилення рослин допомагають виробляти до третини їжі, яку ми споживаємо в усьому світі.

Мед лікує від усіх недуг

Мед, вироблений медоносними бджолами, має антибактеріальні властивості і вважається на чверть солодше стандартного цукру. Додавання меду в чай не тільки смачно, але і корисно! У стародавні часи медом навіть знімали симптоми і болі від сінної лихоманки, а в наші дні його використовують в косметології, медицині, харчовому виробництві.

Звідки звук?

Ви не раз чули дзижчання бджіл, а чи знаєте ви, звідки доноситься цей звук? Ні, це не спосіб їх спілкування, і вони роблять це зовсім не ротом. Медоносні бджоли гудуть не через рот, а через крила. Крила бджоли можуть битися більше 11 000 разів на хвилину!

Всевидюче око

Це неймовірно, але у бджоли п’ять очей. Два основних і три допоміжних. Їм дана можливість буквально побачити весь світ!

Найдавніші жителі

Медоносні бджоли живуть на Землі більше 30 мільйонів років. Тим не менш, вони є видом, що знаходиться під загрозою зникнення. Близько 90% медоносних бджіл зникають з місць, де вони раніше проживали, і це часто призводить до руйнування цілих колоній.

Алкогольний мед

Мід – один з найстаріших алкогольних напоїв на планеті, виробляють з меду. Він існує вже багато століть. Різновид міду просто величезна – від напів міцного пива до слабкого винного напою. В наші дні мід зустрічається вкрай рідко.

Вони унікальні

На цьому можна закінчити. Це єдина в усьому світі комаха, яка виробляє їжу. Бджолина продукція не має аналогів, унікальна в своєму роді, незамінна в багатьох галузях – від косметології до харчової промисловості.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Слон – це єдиний ссавець, який не вміє стрибати

Подорожі

Карантин


Читайте також