Цікава та корисна інформація

Аяваска – шлях до зцілення чи дорога в нікуди? Плюси та мінуси

У той час як корінні племена використовували аяваску впродовж тисячоліть, популярність психоделіка різко зросла, здебільшого через участь мандрівників у церемоніях і появу мережі практиків.

Ви можете переглянути пізнавальне відео про Аяваску від курандеро з народу Кечуа “Дракон Джунглів”. Дивіться тут.


 

З огляду на нещодавній сплеск вживання аяваски на Заході, Мельбурнський університет уважніше вивчив дані глобального онлайн-опитування, проведеного в період з 2017 до 2019 року, серед 10 836 осіб віком від 18 років, які вживали аяваску щонайменше один раз.

 

Аяваска – це концентрована рідина, приготована шляхом тривалого нагрівання або кип’ятіння виноградної лози Banisteriopsis caapi і листя рослини Psychotria viridis для створення чаю, що містить ДМТ, психоделічно-активний елемент настою.

 

Якщо вас зацікавила дана тема, пропонуємо переглянути фільм про цю неймовірну рідину. Переходьте на ютуб за цим посиланням.

Напій використовували в духовних та релігійних цілях у минулому і досі використовують для аналогічних цілей. Часто шаман або курандеро, досвідчений цілитель і духовний лідер, готує відвар та веде церемонію, яку часто проводять уночі. Досвід зазвичай триває від двох до шести годин і може викликати низку ефектів, як позитивних, так і негативних.

Цей досвід подібний до інших терапевтичних психоделічних досвідів. Учасники часто звертаються до нього, щоб отримати нову перспективу, протистояти травмі та знайти довгострокові зміни, що змінюють життя, серед безлічі інших причин. Оскільки вона містить ДМТ, аяваска – незаконна в США та багатьох інших країнах світу.

Зрештою, дослідження показало, що користь і позитивний досвід від вживання аяваски переважують будь-які побічні ефекти. Дослідники виявили, що про гострі фізичні побічні ефекти, насамперед про блювоту, повідомили 69,9% респондентів, а 55,9% повідомили про несприятливі наслідки для психічного здоров’я протягом тижнів або місяців після вживання. Хоча більшість, близько 88% опитаних, розглядали ці ефекти як частину процесу зростання або інтеграції після церемонії, і ті, хто відчув ці побічні ефекти, сказали, що вони були очікувані.

Дослідники зазначили, що фізичні ефекти були пов’язані з літнім віком на момент первісного вживання аяваски, наявністю фізичного стану здоров’я, тривалішим вживанням аяваски впродовж попередніх років, наявністю попереднього діагнозу розладу, пов’язаного з уживанням психоактивних речовин, та вживанням аяваски без нагляду.

“Останнім часом ми спостерігаємо бум культури підпільних ретритів у Західній півкулі, коли люди платять сотні доларів за відвідування цих ретритів”, – сказав Перкінс. “Це духовний досвід, але це не те, від чого ви встанете і почати танцювати. Немає жодного реального рекреаційного використання, окрім як для альтернативного лікування. Загалом, це не широко споживається”.

Дослідження в кінцевому підсумку підтвердило, що вживання аяваски призводить до високої частоти несприятливих фізичних ефектів і складних психологічних ефектів, хоча вони зазвичай не є серйозними. Мало того, багато учасників продовжують відвідувати церемонії; автори припускають, що це означає, що учасники зазвичай сприймають переваги як такі, що затьмарюють будь-які побічні ефекти.

Рухаючись уперед, дослідники пропонують подальше вивчення змінних, які можуть передбачати можливі побічні ефекти, щоб краще скринінгувати або надавати додаткову підтримку вразливим суб’єктам. Вони додають, що глибше розуміння співвідношення ризику та користі, яке користувачі пов’язують з аяваскою, може допомогти політикам в ухваленні рішень щодо потенційного регулювання та заходів у відповідь громадської охорони здоров’я.

“Багато хто звертається до аяваски через розчарування в традиційних західних методах лікування психічних захворювань. Однак, руйнівну силу цієї традиційної медицини не слід недооцінювати, оскільки вона зазвичай призводить до психічних або емоційних проблем під час асиміляції.

“Хоча вони зазвичай мають тимчасовий характер і розглядаються як частина корисного процесу зростання, ризики є вищими для вразливих осіб або під час використання в несприятливих умовах”.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Феноменальний прогрес корейської культури та економіки

Подорожі

Карантин


Читайте також