Цікава та корисна інформація

Мертве море лікує живих: 10 фактів про зникаючу водойму

Мертве море… Природне диво з дещо страхітливою назвою таїть в собі не менш дивовижні і загадкові історії. Швидше за все, після прочитання даної статті, ви надовго застрягнете в просторах Інтернету в пошуку додаткової інформації… Отже, 10 найцікавіших фактів про Мертве море, які повністю спростують його назву!

Найсолоніше

Чи знаєте ви, що Мертве море в 9 разів більше солоніше будь-якого іншого моря або океану в світі! На івриті це море відоме як “Солоне море”, причому в дослівному перекладі. А по-арабськи морська територія іменується як “Море смерті”. Відповідно, відчуття від купання в ньому зовсім інші, ніж у звичайній воді. Люди описують воду мертвого моря як комбінацію оливкової олії та дрібного піску.

Мертве море живіше всіх живих

До слова буде сказано, Мертве море дійсно практично оживляє людей! Багато хто відзначає приголомшливий ефект солей вже після першого відвідування водойми. Незліченна кількість людей вилікувало шкірні захворювання саме завдяки відпочинку на Чорному морі! Лікувальні води здатні усунути не тільки прищі, але і екзему. Також води мертвого моря благотворно впливають на м’язи і суглоби. Багато людей також стверджують, що це допомагає заспокоїти м’язові болі і артрит.

У ньому не потонеш

Єдине море, в якому просто нереально потонути. У ньому можуть купатися навіть ті, хто не вміє плавати. Щільність води виштовхує людське тіло на поверхню, так що цілком ймовірно, що попірнати вам доведеться в іншому місці.

Релакс, релакс…

Це море не відстає від інших в рейтингу відвідуваності, а в чомусь навіть перевершує інші курорти. Це місце славиться шикарними готелями високого класу. Перший такий готель був зведений Іродом Великим більше 2000 років тому.

Нижче рівня моря

Саме це є висотою, на якій розташована водойма. Мертве море-це найнижча точка на Землі (цілих 423 метри нижче рівня моря). Біля Мертвого моря також знаходиться шосе 90-найнижча дорога в світі, на 393 метри нижче рівня моря!

У ньому немає життя

Напевно, ви не раз чули, що в цьому морі немає нічого живого. Через солоності води і її щільності ніякі живі організми не можуть існувати ні на дні морському, ні на його поверхні. Але, швидше за все ви не знали того факту, що в Мертвому морі немає навіть каменів! Галька та інші дрібні камені просто виштовхуються на поверхню, знову ж таки, через щільність води.

Природне джерело асфальту

Мабуть, в глибинах Мертвого моря знаходяться поклади асфальту, так як вода вічно виштовхує на поверхню його частинки. При потребі воно може служити відмінним джерелом будівельних матеріалів.

Прісна вода в Мертвому морі

Всі ми звикли, що воно солоне, саме солоне в світі. Ви здивуєтеся, якщо дізнаєтеся, що в Мертвому морі є прісна вода? Відбувається це в слідстві попадання річкової води в море. Близько 7 кубометрів щодня! Вода мертвого моря від цього, звичайно, не стане менш солоною, але частка прісної води в ньому спочатку є.

Найбільш дивовижне

Це не море, це озеро! Згідно з класифікацією, Мертве море не є морем. Його назва не має нічого спільного з його природою походження. Мертве море по всьому світу числиться як озеро.

Воно дійсно може померти…

Це справжнє диво світу може бути просто стерто з лиця землі. Рівень води падає на 1 метр на рік, а довжина моря скоротилася вдвічі за останні 100 років через використання води для будівництва прилеглих об’єктів. Все дійшло до того, що водойма розділився на дві частини через утворення перешийка суші.

Можна поділитись з друзями:


Читайте також