Цікава та корисна інформація

10 незвичайних фактів про наше тіло, які, чомусь, ніхто нам не розповідав

Людське тіло протягом багатьох віків було і залишається об’єктом захоплення митців та справжнім колодязем загадок для науковців. Кожна клітина нашого тіла покликана виконувати певну відведену їй роль, а в цілому система органів людини побудована настільки складно, що протягом декількох віків вчені і досі мають деякі запитання стосовно роботи нашого організму.

Часто ми навіть не замислюємося над тим, наскільки наш організм цікавий, незвичайний та дивовижний. Якщо ви думаєте, що навряд чи вас можна чимось здивувати, адже ви точно знаєте про себе все, тоді як вам той факт, що людина може відчувати смак п’ятою? А чи знали ви, що довжина нашого кишечника дорівнює висоті триповерхового будинку? Ні? Тоді ця стаття для вас!

1. Все населення Землі у… роті

Окрім язика, зубів та слини, в роті знаходяться ще й бактерії. Їхня кількість там становить близько 7,6 млрд. Це більше, ніж усе населення Землі. До речі, під час поцілунку партнери обмінюються близько 80 млн бактерій.

2. Цвях в організмі

Не секрет, що в людському організмі міститься велика кількість різноманітних мікроелементів таких як кальцій, магній, цинк чи селен. А чи знали ви, що в здорової людини в нормі в організмі міститься стільки заліза, що його кількості вистачило б на те, аби виготовити цвях вагою 4 г.

3. Людина-лампочка

Наш організм в процесі життєдіяльності генерує величезну кількість тепла. Так, до прикладу, всього за 1 годину ми виділяємо стільки ж енергії, скільки і лампочка потужністю 100 Вт.

4. Їсти… ногами?

Навіть маленькі діти знають, що смак ми відчуваємо за допомогою рота, а точніше завдяки смаковим рецепторам, розташованим на язику. Однак не лише язик може відчувати смак. Дивовижно, але якщо змастити п’яту цибулею або часником, то приблизно через 1 годину можна буде відчути смак цього продукту в роті.

5. Аж слинка потекла

Якщо від попереднього факту у вас вже потекла слинка, тоді як вам наступна цікавинка: за добу організм виділяє стільки слини, що її вистачило б, аби наповнити пляшку об’ємом до 0,5 л, а в окремих випадках навіть більше, тому що кількість слини безпосередньо залежить від їжі, яку ми їмо протягом дня.

6. Відкрийте очі!

В середньому людина моргає приблизно кожні 4 секунди – це близько 15 разів на хвилину. Шляхом нескладних розрахунків можна легко з’ясувати, що протягом дня ми моргаємо близько 20 тисяч разів. Виходить, що протягом дня, якщо не рахувати сну,  ми знаходимося з закритими очима приблизно 1,5 години.

До речі, саме моргання триває близько 100-150 мілісекунд, і в середньому людина може моргнути 5 разів на секунду.

7. Кишечник на три поверхи

Мабуть, ще в школі на уроках біології всі запам’ятали той факт, що найдовшою частиною нашого організму є саме кишечник. Так, довжина товстої і тонкої кишки разом із шлунком становить близько 9 м, а це, увага, – висота 3-поверхового будинку!

8. Фотографуй очима

Людське око – це унікальний і дуже складний орган. Кожне око має 107 мільйонів клітин, а з усіх м’язів нашого тіла, м’язи, що контролюють очі – найактивніші. Якби була можливість зробити з людського ока камеру, то її дозвіл розширення становив би 576 Мп. А наш мозок зміг би зберігати фотографій приблизно на 2,5 млн Гбайт.

До речі, наші очі можуть фокусуватися приблизно на 50 речах в секунду.

9. Як обмотати екватор “підручними засобами”?

В організмі людини знаходиться близько 160 млрд кровоносних судин. Якщо розтягнути їх в одну лінію, їх довжина складе близько 160 934 км, а це означає, що ними можна буде обмотати Землю вздовж екватора 4 рази.

10. Шкіра по всьому дому

Щодня ми втрачаємо величезну кількість частинок нашої шкіри. В середньому за день число відмерлих клітин шкіри може сягати 1 млн, а це означає, що кожну годину ми втрачаємо від 30 до 40 тисяч лусочок шкіри. Як наслідок, більша частина пилу у нашому домі – це залишки нашої ж мертвої шкіри.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

У блондинів борода росте швидше, ніж у брюнетів

Подорожі

Карантин


Читайте також