Цікава та корисна інформація

10 обов’язкових правил для ідеальної та здорової засмаги

як правильно засмагати

Літо – пора відпусток, сонця, моря та пляжів. Сонячні ванни надзвичайно корисні для організму. Помірне перебування на сонці зміцнює імунітет, покращує діяльність мозку та прискорює обмін речовин. Такі позитивні властивості має на організм вітамін D.

Однак варто пам’ятати, що сонячні ванни корисні допоки ними не зловживають. Ось 10 основних правил, дотримуючись яких ви отримаєте красиву рівномірну засмагу без ризиків нашкодити своєму організму.

1. Підберіть правильний сонцезахисний крем

Якщо ви захочете просто полежати на пляжі і не будете наносити захисний крем, то у вас можуть з’явитися опіки. Вибираючи сонцезахисний крем, необхідно враховувати тип шкіри. Найбільше до обгорання схильні люди, що мають світлу шкіру, світле, русяве або руде волосся, блакитні або зелені очі. Але в будь-якому випадку, лікарі-онкологи рекомендують користуватися сонцезахисним засобом з фактором захисту не менше 50.

2. Слідкуйте за часом перебування на сонці

Щоб засмагати безпечно, необхідно спочатку визначити свій тип шкіри. В залежності від цього варто коригувати свій час перебування на сонці. Існують чотири основні типи, які характерні для українців:

  • люди з рудим волоссям – час перебування на сонці до 5 хвилин
  • люди зі світлим волоссям – час перебування на сонці до 10 хвилин
  • темноволосі люди з зеленими чи карими – час перебування на сонці до 20 хвилин
  • смагляві люди з карими очима – час перебування на сонці до 30 хвилин

Враховувати слід не тільки свій тип шкіри, а й час доби. Безпечним для сонячних ванн є час до 11:00 та після 17:00. А от з одинадцятої до шістнадцятої години слід перебувати в приміщенні або в тіні. У цей час сонячні промені найбільш шкідливі.

Треба пам’ятати, що привчати шкіру до сонця необхідно поступово. Дайте вашій шкірі адаптуватися. Тому найперші дні, протягом трьох днів з самого ранку треба засмагати по 10-20 хвилин. Саме вранці сонячні промені ще не активні, а повітря не нагрілося.

Після першого прийому сонячних ванн можете поступово збільшувати час перебування на сонці.

3. Чергуйте перебування на сонці та в тіні

Старайтеся не перебувати весь час на відкритому сонці. Чергуйте засмагу під прямими сонячними променями з перебуванням в тіні. Візьміть з собою на пляж парасольку чи вмощуйтесь під деревом, накриттям тощо.

4. Обирайте місце на пляжі ближче до води

Щоб шкіра під час прийому сонячний ванн не пересушувалася, вибирайте собі місце для пляжного відпочинку ближче до водоймища (озера, річки, моря). Так шкіра буде обдуватися вологим вітерцем з води. Крім того, вода добре відбиває сонячні промені і підсилює їх дію на шкіру людини, тож засмага біля водойми візьметься швидше.

5. Контролюйте час свого перебування у водоймі

Ультрафіолетове випромінювання сонця так само потрапляє на шкіру і через прозору воду. Тому, щоб уникнути сонячних опіків, перебування у водоймі потрібно обмежити до двадцяти хвилин за один “захід”. А от людям із надзвичайно світлою шкірою варто взагалі плавати у світлій футболці.

Перед плаванням і після нього не забувайте ще раз наносити сонцезахисний крем. Бажано обирати водостійкий засіб.

Після купання у водоймі рекомендують обтиратися насухо рушником, щоб не обгоріти.

6. Подбайте про захист очей

Під час прийняття сонячних ванн необхідно захистити від опіків не тільки тіло, а й подбати про захист очей. Шкіра навколо очей особливо чутлива, а яскраві промені від сонця можуть викликати пошкодження очей. Щоб не залишилось слідів від сонячних окулярів, під час засмагання варто відмовитись від них. Найкраще вдягнути капелюх або кепку, а повіки змастити сонцезахисним кремом для обличчя.

Не варто також робити макіяж, коли ви йдете засмагати. Він закупорить шкірні пори, і до того ж у вас можуть з’явитися різні запалення.

А от не під час безпосереднього засмагання про окуляри забувати не варто.  Однак майте на увазі, що сонцезахисні окуляри повинні бути якісними, оскільки темні окуляри без спеціального сонцезахисного фільтра приносять більше шкоди, ніж користі. Зіниця розширюється, і в око потрапляє більше шкідливого ультрафіолету, ніж взагалі без таких окулярів.

як правильно засмагати

7. Проводьте деякий час в русі

Якщо ви вважаєте, що для того, аби отримати гарну засмагу достатньо просто зручно вмоститися на шезлонгу і лежати нерухомо – ви помиляєтесь. Щоб у вас з’явилася красива рівномірна засмага, ви повинні систематично кожні декілька хвилин перевертатися. Приділіть особливу увагу тим місцям, куди сонечку важко дістатися: пахви, внутрішня частина рук.

Якщо ж вам набридло проводити більшу частину часу лежачи, то цей процес можете поєднати з пробіжкою або ходьбою. Так ви зможете не тільки отримати красиву бронзову засмагу, а й підтягнути тіло.

як правильно засмагати

8. Не забувайте про питний режим

В спеку потреба нашого організму в рідині зростає.Влітку не варто налягати на каву та газовані напої. Кава зневоднює організм, підвищує тиск, що в умовах спеки може негативно позначитися на здоров’ї. У всіляких солодких напоях, таких, як пакетовані соки і газована вода, занадто багато цукру, який тільки посилює спрагу.

Пити воду потрібно рівно стільки, щоб не виникали такі ознаки, як відчуття втоми, сухість у роті, головний біль і запаморочення.

як правильно засмагати

Скільки води необхідно вживати саме Вам, можна дізнатися, розрахувавши нескладну формулу – 30 грамів води для жінок або 40 грамів для чоловіків, необхідно помножити на повну вагу людини. Це і буде обсяг необхідної до вживання чистої, негазованої води.

9. Подбайте про головний убір

Головні убори (літні капелюхи, косинки, хустки, кепки) вбережуть голову від перегріву і сонячного удару. Якщо на пляж забули взяти свій капелюшок, прикрити голову можна, наприклад, знятою майкою чи парео.

як правильно засмагати

10. Зволожуйте шкіру

Перед тим, як почати загоряти, необхідно приготувати вашу шкіру до цієї процедури. Спочатку потрібно її добре зволожити, тоді засмага ляже краще. Прийміть душ, добре потріть шкіру мочалкою, або скористайтеся скрабом для тіла, щоб відлущити стару шкіру. Потім нанесіть сонцезахисний крем.

Коли ви довго перебуваєте на сонці, то час від часу можете поплавати в морі або басейні. Це так само допоможе вам зволожитися.

як правильно засмагати

Після того, як ви закінчите засмагати, необхідно знову зволожитися, прийняти душ і намазатися лосьйоном, який містить алое. Такий лосьйон заспокоїть шкіру, до того ж він допоможе зберегти гарну засмагу і  вбереже від відлущування і пересушування шкіри.

Догляд за шкірою після засмаги

Навіть якщо під час прийняття сонячних ванн ви користувалися засобами з SPF і загоряли без фанатизму, ваша шкіра все одно відчула на собі негативний вплив ультрафіолетових променів. Вона стала менш пружною, схильною до лущення і сухості. А у тих, хто порушував правила засмаги, ситуація може бути ще гіршою – на шкірі з’явилися роздратування, опіки. До того ж, тривале знаходження під променями сонця прискорює старіння шкіри.

Ось топ-5 порад для догляду за шкірою після засмаги:

1. Пілінг

Верхній шар загрубілої шкіри можна м’яко видалити, при цьому зробивши загар рівномірним і красивим. Використовуйте для цього скраб кожного разу після прийому сонячних ванн.

2. Кокосова олія

Кокосова олія славиться своїми зволожувальними властивостями. Нанесіть її на шкіру відразу після засмаги. Вона закріпить загар і глибоко зволожить шкіру, яка втрачає вологу під час засмаги і через це старіє.

10 натуральних олій для волосся

3. Термальна вода

Швидко зволожити шкіру можна за допомогою термальної води. Не забудьте взяти її на пляж і використовуйте кожні півгодини, особливо там, де відчуваєте найбільший жар від сонця.

4. Засоби після засмаги

В таких засобах обов’язково міститься олія, живильні елементи і вітамін Е. Купити їх можна в косметичному магазині, або аптеці. Проте все ж краще проконсультуватися з дерматологом, який засіб підійде для вашого типу шкіри.

Догляд за шкірою після засмаги

5. Домашній відвар із трав

Засмага – це все ж стрес для шкіри. Тому заспокоїти її можна відваром з ромашки чи м’яти, які додадуть їй м’якість, пружність і глибоко зволожать.

Чим небезпечні сонячні опіки та як їх лікувати?

Сонячні опіки приносять не тільки дискомфорт, але і можуть сильно зашкодити нашому здоров’ю. Сонячні опіки можуть бути двох ступенів. Перша ступінь менш болюча, а при отриманні другого ступеня, на шкірі з’являються пухирі наповнені рідиною. При цьому існує небезпека значних пошкоджень шкіри, у вигляді червоної шкіри. В цьому випадку відбувається пошкодження клітин ДНК, які в підсумку провокують появу ракових клітин в організмі.

До так званих «сонячних пасток» тіла, які обгоряють найчастіше, належить обличчя, особливо перенісся, губи, зона навколо очей, чоло та щоки.

Якщо ви отримали сонячний опік, то в першу чергу лікарі радять дати шкірі спокій. Наступні 1-2 дні у світлий час доби краще залишатися в приміщенні, забезпечивши собі спокій. Якщо ви помічаєте сильну втому або слабкість після сонячного опіку, то потрібно прийняти аспірин або парацетамол.

Чим небезпечні сонячні опіки

Зверніть увагу: якщо у вас сильний сонячний опік, пухирі, нудота та/або біль, вам слід звернутися до лікаря!

При сонячних опіках в жодному разі не можна наносити на шкіру сметану, масло, сечу, жир, жирні креми чи інші народні засоби.

Нашкодити можуть навіть деякі медичні мазі та пінки на жирній основі, як дексопантенол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ТИПОВИХ ПОМИЛОК, ЯКИХ МИ ПРИПУСКАЄМОСЯ В ДОГЛЯДІ ЗА ШКІРОЮ ОБЛИЧЧЯ

Якщо ви помітили, що ваша шкіра обгоріла, в першу чергу вам слід:

  • піти в прохолодне місце без доступу прямих сонячних променів;
  • охолодити опікові ділянки водою або прикласти на 5-10 хвилин міхур із льодом чи інший холодний предмет;
  • при наявності опіків великої площі можна прийняти знеболюючі препарати (парацетамол, ібупрофен, німесулід);
  • у разі симптомів загального перегріву – змочити шкіру холодною водою, покласти на великі судини (шия, стегна, пахові складки) міхур із льодом, загорнутий у чисту тканину, або холодні компреси;
  • пошкоджену шкіру обробити водорозчинними препаратами – тримістин, пантестин, мірамістин.
  • Якщо опіки сильні й утворилися бульбашки, то слід накласти пов’язки зі стерильних перев’язувальних засобів із неспиртовими антисептиками (бетадин, хлоргексидин, декасан, октенисепт) і водорозчинними мазями. Однак, якщо пухирів багато і вони більші 1 см у діаметрі, слід обов’язково звернутися до медустанови.
  • Варто також пити багато рідини. Мазати уражені ділянки жирними кремами, мазями та іншими засобами можна тільки з 5-6 доби після отримання УФ-опіків.

Кому засмагати не можна?

Хоч засмагання і є однією з улюблених справ улітку, існують і певні протипоказання. Так, засмагати не рекомендують вагітним жінкам. Це не означає, що походи на пляж для них під повною забороною. Просто перебувати потрібно в тіні, дбати про захист від сонця і обирати закриті купальники.

засмагання під час вагітності

Не рекомендується перебувати довгий час під сонячними також людям із серцево-судинними захворюваннями, а також онкохворим чи схильним до ракових захворювань.

У тих, в кого велика кількість родимок на тілі, так само не рекомендується перебувати під прямими сонячними променями.

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

При чханні всі функції організму зупиняються, навіть серце

Подорожі

Карантин


Читайте також