Цікава та корисна інформація

10 типових помилок, яких ми припускаємося в догляді за шкірою обличчя

Сьогодні кожна жінка так чи інакше старається дбати про власний зовнішній вигляд, красу та молодість. А що ще може так красномовно свідчити про нас, як не наше обличчя? І мова тут піде зовсім не про мейкап, накладні вії чи корекцію брів. Поговоримо про шкіру обличчя.

Саме шкіра є дзеркалом нашого організму в цілому. Адже як тільки в організмі починають відбуватися якісь “неполадки” – перехідний вік, гормональні збої, проблеми з травленням, віруси та інфекції – все це одразу відображається на стані нашої шкіри – з’являється висип, акне, шкіра стає надмірно жирною або навпаки сухою та стягнутою і т. д. В таких випадках ми маємо конкретні “дзвіночки” від нашого ж тіла, що нам пора звернутися до лікаря.

Однак часто проблеми зі шкірою обличчя зовсім не пов’язані зі станом нашого здоров’я. Іноді у цілком здорової людини, яка регулярно “сповідує” усі правила особистої гігієни і користується косметичними засобами для обличчя, все рівно виникають проблеми зі шкірою.

Чому? Вся справа у неправильному догляді. У своєму щоденному стремлінні мати красиву і чисту шкіру обличчя ми часто припускаємося типових помилок, навіть не здогадуючись, якої шкоди собі наносимо.

Deztop зібрав топ-10 найпоширеніших помилок, яких ми припускаємося в догляді за шкірою обличчя. І звісно, 10 порад, як цих помилок більше не повторювати.

Помилка № 1. Часті пілінги та скрабування шкіри обличчя

Всі ми прагнемо мати чисту доглянуту шкіру обличчя і сучасна косметологія пропонує нам для цього цілий арсенал засобів та процедур, в тому числі пілінги та скраби.

Скраби прекрасно очищають обличчя завдяки абразивним частинкам, які механічно видаляють омертвілі клітини, залишки косметики і пил з нашої шкіри. Косметичні засоби для пілінгу завдяки таким діючим речовинам як фруктові кислоти та ензими розчиняють все те зайве, що осіло на нашому обличчі.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Однак зловживати такими процедурами не варто. Як то кажуть, “що забагато – те нездорово”. По-перше такі процедури травмують клітини епідермісу.

По-друге, скрабування та пілінг прискорюють процеси ороговіння шкіри – шкіра починає лущитися, з’являються мікротріщини. Словом, ми отримуємо результат прямо протилежний бажаному. Чому так відбувається? Шкіра просто не розуміє, що ми робимо і намагається захиститися від подразників, а тому стає грубшою і щільнішою.

По-третє, постійне “генеральне” очищення шкіри обличчя за допомогою скрабування чи пілінгу “збиває з пантелику” сальні залози, робота яких якраз і полягає в тому, аби захищати нашу шкіру від пилу та мікроорганізмів, а також перешкоджати її висиханню. Під час скрабування чи пілінгу ми видаляємо жир, вироблений сальними залозами, а тому вони починають працювати у посиленому режимі. Саме тому у жінок з комбінованою або жирною шкірою часте скрабування та пілінг лише посилюють проблеми.

Як правильно?

Дотримуйтеся чіткого графіку скрабування та пілінгу:

  • жирну та комбіновану шкіру глибоко очищають лише раз в тиждень
  • суху шкіру – не більше, ніж два-три рази на місяць

Важливо також вибирати правильні і перевірені косметичні засоби. Скраби краще купувати з штучними, а не натуральними абразивними частинками: перші дбайливіше ставляться до шкіри. Що стосується пілінгу – віддайте перевагу ензимному.

Помилка №2. Нехтування засобами для зняття макіяжу

Як ви знімаєте макіяж? Якщо ви думаєте, що найкраще просто помити обличчя водою, тоді ви глибоко помиляєтеся! І навіть якщо ви вмиваєте обличчя з допомогою пінки, гелю чи молочка для вмивання – цього теж не достатньо!

Сучасна косметика дуже стійка, а тому коли ви просто змиваєте її водою чи іншим засобом для вмивання, частинки косметики все-рівно залишаються на вашій шкірі. Це може стати причиною забитих пор, появи акне та чорних цяток, виділення шкірного сала.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Перед вмиванням обличчя спочатку слід стерти макіяж спеціально призначеними для цього засобами – міцелярною водою, молочком чи гелем для зняття макіяжу, і тільки тоді вмивати обличчя водою.

Помилка № 3. Використання дитячих кремів

Дуже часто жінки використовують дитячі креми, аргументуючи це тим, що у них менше “хімії” – тобто вони більш натуральні, з менш агресивними компонентами і т.д. Дитячі креми справді виготовляються за особливою технологією, однак для шкіри дорослої людини вони не підходять.

Справа в тому, що у дітей водно-ліпідна мантія недостатньо розвинена, і шкіра дитини потребує хорошого зволоження. Для цього в дитячі креми додають велику кількість жирових компонентів. Але у дорослих, на відміну від малюків, шкіра і так виробляє достатню кількість жирових субстанцій.

Як наслідок, використання дитячих кремів забиває пори шкіри дорослого, уповільнює процес ділення клітин, порушує дихання шкіри, перенасичує її жирами і навіть може викликати запалення шкіри.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Запам’ятайте! Креми недарма класифікують на дитячі та дорослі – так воно і є. Те, що підходить дитині – не буде ефективним для дорослого і навпаки. Завжди підбирайте косметичні засоби для свого віку.

На захист використання дитячих кремів дорослими можна сказати, що вони таки є ефективними, але тільки для догляду за особливо зневодненим ділянками – п’ятами, колінами чи ліктями.

Помилка № 4. Використання макіяжу під час занять спортом

Жінки хочуть виглядати красивими та привабливими завжди і всюди – це не секрет. Однак спортзал – це не те місце, куди потрібно приходити в повній “бойовій готовності”.

Під час інтенсивних фізичних навантажень косметика разом із потом потрапляє в пори. Це закупорює їх і призводить до появи прищів, чорних цяток і запалення. Крім того, подумайте і про свій вигляд – ви пітнієте і вся косметика просто розпливається по вашому обличчю.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Перед заняттями спортом обов’язково зніміть макіяж (пам’ятаєте правило № 2: спочатку засіб для зняття макіяжу, потім вмивання обличчя). Так само не забудьте очистити своє лице після тренувань.

Помилка № 5. Використання пудри проти жирного блиску

Жирний блиск шкіри – річ не надто приваблива. Сяяти нам, дівчатам, звісно хочеться, але виглядати, як блискуча новорічна прикраса – це зовсім не те. Однак приховувати жирний блиск за допомогою пудри чи тонального крему – груба помилка!

Такі дії тільки заб’ють ваші пори, сприятимуть виникненню акне і прищів, та й ціла тонна пудри на обличчі виглядатиме неприродньо і навіть візуально додаватиме віку.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Краще використовувати матуючі серветки. Вони чудово прибирають надлишки жиру на шкірі, не закупорюючи при цьому пори. Однак не варто терти шкіру серветками – так ви ризикуєте отримати подразнення і почервоніння. Легенько протріть проблемні ділянки і серветка сама впитає зайвий жир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 ПРОСТИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ ЗДАТНІ УПОВІЛЬНИТИ ПРОЦЕС СТАРІННЯ

Помилка № 6. Нанесення макіяжу одразу після корекції брів

Часто у вас було таке, що одразу після вищипування брів ви наносили макіяж? Тоді запам’ятайте – так робити не можна! В іншому випадку ви ризикуєте отримати почервоніння і навіть запалення на місці вирваного волоска. На місці вирваного волоска залишається відкрита рана – її звісно не видно, але навіть такої рани достатньо, аби занести інфекцію.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Слід почекати не менше 2 годин, перш ніж наносити крем та косметику на оброблені ділянки шкіри. При чому це стосується не тільки брів. Дайте вашій шкірі “прийти до себе” після таких агресивних процедур і тільки тоді наносьте макіяж. І не забувайте дезінфікувати шкіру до та після корекції брів, а також користуватися стерильними інструментами.

Помилка № 7. Нехтування чистотою телефону

Так-так, саме телефону. Ви запитаєте, що спільного між вашим мобільним і станом шкіри обличчя? Все просто – екран нашого мобільного вкритий мільйонами бактерій. Ми беремо його з собою практично скрізь – у транспорт, в офіс і навіть в туалет. А потім нам телефонують і ми притискаємо телефон з усіма цими офісно-туалетними бактеріями куди? Правильно, до обличчя!

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Не забувайте кожного дня протирати телефон дезінфікуючими серветками. А по можливості – протирати екран безпосередньо до того, як він контактуватиме зі шкірою вашого лиця.

Помилка № 8. Відмова від сонцезахисних засобів

Сонячні ванни безперечно потрібні нашому організму та шкірі. Завдяки сонцю наш організм отримує дозу вітаміну D, а також активізує синтез колагену – важливого для підтримки молодості шкіри білка.

Однак окрім користі, сонце несе і велику загрозу. І називається ця загроза – ультрафіолетові промені. Вони загрожують нашій шкірі не лише сонячними опіками, а й появою пігментних плям, передчасним старінням і появою зморшок і, що найгірше, є причиною виникнення новоутворень: меланоми, плоскоклітинного і базальноклітинного раку шкіри.

Зауважте, що згубний вплив ультрафіолетових променів на нашу шкіру не залежить від пори року. Попри загально поширену думку, що сонцезахисні креми потрібні лише влітку на пляжі, це не так. Шкіра піддається впливу сонця і влітку, і взимку.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Важливо подбати про захист шкіри від згубного впливу ультрафіолетових променів за допомогою спеціальних сонцезахисних засобів. Для цього слід грамотно підібрати для себе крем із відповідним рівнем SPF (Sun Protection Factor) – сонцезахисним фактором. Підбирати крем слід в залежності від вашого фототипу шкіри, тобто ступеню її чутливості до дії сонячних променів.

Помилка № 9. Використання занадто великої кількості косметичних засобів

Правило “Побільше і почастіше” залиште для поцілунків з коханим. Однак на нашу шкіру таке не подіє. Звісно, як тут не спокуситися, коли у магазині косметики нам пропонують і маски, і скраби, і плівки, і креми, і ще багато-багато всього, обіцяючи неземний ефект. Але пам’ятайте: надмірне використання великої кількості будь-яких косметичних засобів лише шкодить нашій шкірі.

Намагаючись мати красиву шкіру обличчя, багато хто використовує цілий арсенал косметичних засобів – різних марок, ліній, з різними складами і, що найбільш шкідливо для шкіри, – абсолютно різних по дії й нерідко непоєднуваних за формулами.

Як наслідок – шкіра стає гіперчутливою, її захисні функції серйозно порушуються, бактерії починають розмножуватися більш активно, можуть виникнути порушення пігментації, запалення шкіри і алергія.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Зекономте сили, час і гроші – не скуповуйте все підряд в магазинах косметики і на наносьте всі засоби по догляду за обличчям одночасно. Оберіть для себе (чи попросіть про це косметолога) той засіб, який підходить саме вашому типу шкіри і користуйтеся ним рівно стільки разів, скільки зазначено в інструкції чи скільки рекомендує косметолог або дерматолог.

Помилка № 10. Недостатнє споживання води

Про зволоження шкіри за допомогою кремів та інших косметичних засобів нам говорять постійно, однак не варто забувати, що зволожувати шкіру потрібно не тільки зовні, а й зсередини- щодня випиваючи достатню кількість води.

Оптимально зволожена шкіра містить близько 25% води, коли її зміст зменшується до 10-20%, епідерміс стає сухим і тьмяним. Крім того, здоровий зволожений епідерміс краще реагує на запалення і допомагає запобігти або зменшити утворення прищів.

10 помилок в догляді за шкірою обличчя

Як правильно?

Звичайна чиста питна вода є найбільш простим і досконалим натуральним зволожуючим засобом, доступним для всіх без винятку. Для того щоб продовжити молодість і здоров’я епідермального шару, наситити його вологою зсередини, медики рекомендують випивати не менше, ніж 1-1,5 л чистої негазованої води в день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 СУПЕРПРОДУКТІВ ДЛЯ ЗДОРОВОГО І КРАСИВОГО ВОЛОССЯ

ФІТНЕС ВДОМА: ЯК ПОЧАТИ І НЕ ЗАКИНУТИ. 10 ПРАКТИЧНИХ ПОРАД

5 НАЙПОШИРЕНІШИХ МІФІВ ПРО ДІЄТИ, ЯКІ ВЖЕ ДАВНО ПОРА ВИКИНУТИ З ГОЛОВИ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Структурування, або як не загубитись серед лавини інформації

Подорожі

Карантин


Читайте також