Цікава та корисна інформація

Топ 10 новорічних традицій Північного полюса

Що може бути затишніше і тепліше, ніж сімейні посиденьки, особливо ті, що проходять в різдвяні свята. Тільки уявіть – сніжний зимовий вечір, фільми з Сантою, вбрана ялинка і звичайно ж святковий стіл. Так ось, сьогодні ми проведемо вас по головним атрибутам святкування Різдва в самій зимовій та наближеній до Санти країні – Норвегії. Можливо, ви захочете взяти на замітку деякі традиції цього північного царства …

Масляна криза на Різдво

Чи знаєте ви, що і в такій розвиненій країні бувають кризи? У 2011 році в Норвегії закінчилося масло через нестачу молока влітку. Це було проблематично для всіх, кому знадобився цей інгредієнт для печива і тістечок на Різдво. Така велика криза увійшла в міжнародні новини і її пам’ятають, як «норвезька масляна криза».

Слов’янська Попелюшка замість Санти

Одна з найдавніших телевізійних традицій полягає в тому, що напередодні Різдва, об 11 годині ранку, державний канал транслює чехословацький фільм під назвою «Три горішки для Попелюшки» (Tři oříšky pro Popelku) з 1973 року. Норвегія навіть внесла 80 000 євро на цифрове відновлення фільму.

Норвезький різдвяний подарунок Британії

Різдвяну ялинку, яка стоїть в Лондоні привозять з міста Осло щороку. Це дерево – знак подяки після британської підтримки під час Другої світової війни.

Різдвяні змагання

Кожен Новий рік різні пивоварні Норвегії продають безалкогольний напій червоного або коричневого кольору Julebrus (Christmas Soda). Існує понад 20 різних брендів, які змагаються за кількістю проданих напоїв.

І в Норвегії є колядки …

Джулебуккінг(Julebukk) – це стара різдвяна традиція, що нагадує хеллоуин. Пам’ятайте, якщо ви йдете на «джулебукк», ви повинні вбратися як ельф або Санта-Клаус і заспівати різдвяні колядки, а натомість ви отримаєте частування у вигляді цукерок.

Змагання Санта Клаусів

У норвежців є телевізійна версія Адвент календарів під назвою Nissene på Låven. Це є одним з найпопулярніших шоу. Весь сенс у тому, що 24 Санти, які є на проекті, змагаються в різдвяних конкурсах і кожен день один з них вибуває. 24 грудня (західне Різдво) залишається тільки один норвезький Санта – переможець всієї країни.

У Норвегії є своя «Іронія долі»

Різдвяний норвезький фільм усіх часів – це класичний фільм «Гран-прі Пінкліффа» (Grand Prix). Він не має нічого спільного з Різдвом, але має величезне ностальгічне значення для населення. Кінострічка завжди виходить в ефір під час свят, точно так саме, як наша Іронія долі.

Різдвяні пряники – символ Півночі

Норвежці люблять готувати пряники. У місті Берген щороку демонструється найбільший у світі пряниковий торт.

Піца на Різдво

У це складно повірити, але так воно і є! Найбільш продаваний різдвяний продукт в Норвегії – це заморожена піца. Саме вона є найпопулярнішою їжею в переддень Різдва після дослідження 2011 року. Пізніше з’ясувалося, що швидше за все її їдять під час обіду, поки сім’ї готують справжню різдвяну вечерю, яка часто складається зі складної страви – ребер ягняти.

Кажучи про реберця ягняти …

Для досягнення ідеального результату, приготування в духовці може зайняти сім годин. У 2016 році вони поставили камеру в духовку і показали пряму трансляцію приготування страви. Це був величезний успіх! Понад 600 000 норвежців переглянули це новорічне шоу (для порівняння, зазвичай популярні телевізійні програми в Норвегії мають близько 1,1 мільйона глядачів).

Норвежці дуже люблять свої традиції, і ми сподіваємося, що ця стаття подарувала вам цікаві знання про цю маленьку та особливу країну в Північній Європі, якими ви захочете скористатися…

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

У що вірити? Топ 5 найпопулярніших релігій у світі

Подорожі

Карантин


Читайте також