Цікава та корисна інформація

Здорове харчування – додайте корицю

Стоячи в булочній за свіжими коричними булочками до ранкового чаю, ми навряд чи замислюємося про те, що цю спецію збирають на висоті п’ятиповерхового будинку або, що кориця набагато корисніше яблук. Це пряність, яку ми всі приймаємо як належне, вона є в запасі у кожної господині. Мало хто знає, що це дуже універсальний і древній продукт. У всі століття корицю використовували від їжі і напоїв до ліків. Сьогодні ми розповімо про кориці все!

Що таке кориця?

Це дерево. Середнє коричне дерево досягає 18 метрів у висоту, а його кора – одна з прянощів, яку люди можуть вживати в необробленому вигляді.

Найдавніша спеція

Кориця є однією з найстаріших прянощів у світі. У Біблії її згадано в результаті 30:23, Притчах 7:17 і одкровення 18: 13, і це лише деякі з них. Її тривале використання доводить і активне поширення в стародавньому Єгипті, де пряність була дуже дорогим продуктом. Кориця була на вагу золота в прямому сенсі цього слова, так само як в сучасному світі шафран. Єгиптяни застосовували коричне масло для приготування їжі, напоїв і навіть бальзамування тіл.

Кориця від нудоти та інших недуг

Кориця використовується китайськими лікарями для лікування нудоти і застуди, оскільки є природним протизапальним засобом, що блокує виділення арахідонової кислоти, жирної кислоти, що викликає запалення. Арахідонова кислота також провокує згортання крові. Деякі медики стверджують, що пряність корисна в боротьбі із захворюваннями мозку (недуга Альцгеймера, наприклад). Її ефект в тому, що вона збуджує захисні білки, які відновлюють пошкодження клітин.

Коли кориця небезпечна

“Cinnamon Challenge” – це тенденція в соцмережі, яка поширилася в 2016 році. Челлендж полягав в тому, щоб цілком з’їсти ложку гірчичного порошку. Змагання небезпечно для життя, але мало хто про це задумався. Кориця потенційно смертельно небезпечна, оскільки її надлишок призводить до передозування токсином кумарином. Цей токсин існує в кориці Касія.

Найпопулярніша спеція

Вона напевно є у вас в кухонному шафці. Не тільки у вас! Щороку в світі виробляється від 27 500 до 35 000 тонн кориці! Шрі-Ланка поставляє на світовий ринок 90% кориці сорту cinnamomum verum.

Булочки з корицею родом зі Швеції

Насправді, корична булочка за національністю…шведка! Корична булочка-це шведський винахід, який охопив США починаючи з 1950-х років. Найбільша булочка з корицею важила колосальні 118,8 кг.велику коричневу радість спекли у Вашингтоні, США, 10 лютого 2006 року.

найкоротший факт

Цейлон виробляє стільки кориці, що в 17 столітті португальці і голландці почали війну за острів.

Нові коричні технології

Іспанським вченим вдалося розробити папір, який довше зберігає хліб свіжим, можливо, навіть до 10 днів. Цей папір спеціально просочується маслом кориці.

Кориця корисніше яблук!

Кориця містить в 100 разів більше еквівалентів Trolox, ніж яблука. Trolox – це вимірювання поглинання кисневого радикала. Але, не варто замінювати яблука коричними булочками!

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

У шахах слова “шах” і “мат” походять від перського словосполучення “shah mat”, що означає “Король мертвий”

Подорожі

Карантин


Читайте також