Цікава та корисна інформація

Топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Топ-10 найбільших об'єктів у космосі

Всіх нас вражає і захоплює Всесвіт. Знання того, що поза Землею існує безліч інших планет, зірок і галактик розбурхує нашу уяву, хвилює і розпалює неабияку цікавість. Ніхто з вчених до цих пір не зміг встановити розміри Всесвіту, його початкову або кінцеву точку. Він настільки величезний, що наша уява просто не здатна усвідомити таких масштабів.

Ми звикли до того, що планета, на якій ми живемо, величезна – адже тут живуть мільярди людей, тварин та рослин. Але порівняно з усім Всесвітом, ми – малесенька піщинка в океані зірок та галактик, а якщо порівнювати Землю з багатьма іншими об’єктами, які вдалося виявити в космосі, то вона виглядає геть мікроскопічною.

Представляємо топ-10 найбільших об’єктів у космосі, які наразі відомі науці.

1. Найбільша галактика

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Галактика – це гравітаційно зв’язана між собою система із зір і зоряних скупчень, міжзоряного газу, пилу й темної матерії. Усі об’єкти в складі галактики беруть участь в обертанні навколо спільного центру.

Наприклад, наша галактика – Чумацький шлях. Усі об’єкти у ній обертаються довкола сонця. Чумацький шлях величезний – його діаметр 100 тисяч світлових років. Але у порівнянні з наступною галактикою, про яку власне і йтиме мова, Чумацький шлях – це просто маленька тарілочка.

Мова йде про галактику IC 1101, що знаходиться приблизно за 1,04 млрд світлових років від Землі. Галактика була відкрита 19 червня 1790 року британським астрономом Вільямом Гершелем. IC 1101 є, можливо, однією з найбільших і найяскравіших галактик у Всесвіті.

Як і більшість великих галактик, IC 1101 заповнюється цілим рядом зірок, деякі з яких на сім мільярдів років старші за Сонце. Діаметр IC 1101 становить 6 млн. (!) світлових років.

2. Найбільша чорна діра

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Чорні діри – це астрофізичні об’єкти, які створюють настільки потужну силу тяжіння, що жодні, як завгодно швидкі частинки, не можуть покинути їх поверхню, навіть світло.

Найбільша виявлена у Всесвіті супермасивна чорна діра має масу, що в 10 мільярдів разів перевищує масу сонця. Для порівняння, галактика Чумацького Шляху становить від 4 до 5 мільйонів сонячних мас.

3. Найбільша планета

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

TrES-4b – найбільша відома науці екзопланета (тобто та, що обертається навколо іншої зорі або дрейфує космічним простором), була виявлена в 2006 році в сузір’ї Геркулеса і знаходиться на відстані 1600 світлових років від Землі.

TrES-4 є кулею, яка складається переважно з водню, а її розміри в 20 разів перевищують розмір Землі. Діаметр TrES-4 в 1,7 разів більший за діаметр Юпітера – найбільшої планети в Сонячній систем. Температура на планеті сягає близько 1 260 градусів за Цельсієм.

4. Найбільша зірка

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Ми всі іноді полюбляємо дивитися на зоряне нічне небо. Із Землі зірки видаються нам яскравими крихітними цяточками, тож ми навіть не задумуємося, що насправді це гіганти, більші від нашої планети.

UY Щита – найбільша та найяскравіша відома зірка галактики Чумацький Шлях і Всесвіту загалом. Вперше її було виявлено німецькими астрономами в 1860 році. Це червоний надгігант у сузір’ї Щита.

Середній діаметр зірки перевищує діаметр Сонця у 2 775 разів, тобто дорівнює 4,02 млрд км, а її об’єм, відповідно, більше сонячного у 5 млрд разів. Зоря розташована на відстані приблизно 9 500 світлових років від Землі.

5. Найбільший астероїд

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Церера часто називають карликовою планетою, однак в 1850-х роках він був перекласифікований як астероїд. Він має сферичну форму і складається з каменю та льоду і розташований в поясі астероїдів, що лежить між Марсом і Юпітером.

За діаметр Церера сягає близько 950 км і є найбільшим і наймасивнішим тілом у поясі астероїдів. Часом Церера здатна наближатися до Землі на досить близьку відстань – 263 млн км.

Читайте також: НАЙДОВШЕ МІСЯЧНЕ ЗАТЕМНЕННЯ XXI СТОЛІТТЯ

6. Супервойди – порожнечі у космосі

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Войд (від англ. void – порожнеча) -це ділянка космічного простору, в якій практично відсутні галактики, зірки та інші скупчення. Найбільші космічні порожнечі іменуються супервойдами. Войди – одні з найбільших утворень в космосі, що займають основну частину (близько 50%) простору у Всесвіті. У войдах можлива наявність «темної матерії» та протогалактичних хмар.

Однією з найбільших порожнеч в космосі, яка привертає увагу світових вчених, є Реліктова холодна пляма або Супервойд Ерідана. Її розмір становить 1,8 на 3 млрд св. років. За твердженнями деяких фізиків, реліктова холодна пляма може бути відбитком іншого всесвіту за межами нашого, викликаним квантовою заплутаністю між всесвітами.

Професор Університету Північної Кароліни Лаура Мерсіні-Хафтон вважає: “Стандартна космологія не може пояснити такої гігантської космічної діри… це явний відбиток іншого всесвіту за нашим краєм”.

7. Велетенська група квазарів

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Група квазарів – це найбільша з відомих структур Всесвіту, що являє собою сукупність квазарів (позагалактичних об’єкти, які мають зореподібні зображення й потужні емісійні лінії з великим червоним зміщенням у спектрі).

Цікаво, що квазари розташовані від нас на дуже великих відстанях, і, як наслідок, ми бачимо їх далеке минуле – відбиток того, як вони виглядали мільйони років тому. Найяскравіші квазари випромінюють енергії в трильйон разів більше, ніж Сонце.

Найбільшою групою квазарів є так звана Huge-LQG, U1.27 – Велетенська група квазарів, що складається з 73 квазарів. При розмірі 4 млрд. світлових років, вона є однією з найбільших структур в видимому Всесвіті. Розташована вона в сузір’ї Лева і має масу, рівну 6,1 ×10 18 сонячних мас.

8. Велика Стіна Геркулеса – Північної Корони

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Велика стіна Геркулеса – Північної Корони – це величезна плоска суперструктура з галактик розміром більше 10 млрд світлових років, яка займає близько 10% від діаметра спостережуваного Всесвіту. Це найбільша з великомасштабних структур, які наразі відомі у Всесвіті.

Велика Стіна Геркулеса – Північної Корони являє собою стіну, що складається з груп галактик, пов’язаних гравітацією, протяжністю 10 млрд світлових років у найдовшому напрямку та 7,2 млрд світлових років в іншому напрямку. Ця суперструктура з галактик була відкрита вченими в листопаді 2013 року.

9. Надскупчення Шеплі

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

Надскупчення Шеплі (SCl 124) – це найпотужніше та найбільше надскупчення галактик в спостережуваному Всесвіті. Надскупчення являє собою підвищену щільність розподілу галактик в сузір’ї Центавра.

Вченим вже давно було відомо, що наша галактика рухається в напрямку сузір’я Центавра зі швидкістю 2,2 мільйона кілометрів на годину, але причина цього руху залишалася загадкою.

Близько 30 років тому було виявлено, що наш Чумацький шлях і кожна тутешня група галактик притягується до надскупчення Шеплі, що вже складається з більше ніж 8 тисяч галактик загальної масою в 10 тисяч разів більшу, ніж маса Чумацького Шляху. Наразі надскупчення Шеплі знаходиться від нас на відстані 650 мільйонів світлових років.

10. Космічна пляма

топ-10 найбільших об’єктів у космосі

У 2006 році команда вчених-астрономів виявила загадкову зелену пляму в космосі, яка отримала назву“Крапля Лайман-альфа”. Це гігантська космічна газова хмара, яка знаходиться в південному сузір’ї Водолія та розташована приблизно у 11,5 мільярдів світлових років від Землі.

Гігантська хмара є найбільшою відомою у своєму роді з протяжністю 300 тисяч світлових років, що у три рази більше Чумацького Шляху. Світло від неї добирається до Землі цілих 11,5 мільярдів років. Оскільки вік Всесвіту оцінюється в 13,7 мільярдів років, гігантська зелена крапля вважається однією з найдавніших конструкцій у Всесвіті.

Читайте також:

10 КОСМІЧНИХ ПЕЙЗАЖІВ, ЯКІ НАСПРАВДІ МОЖНА ЗУСТРІТИ НА ЗЕМЛІ

10 ВРАЖАЮЧИХ ВИНАХОДІВ МАЙБУТНЬОГО, ЯКІ ПОВНІСТЮ ЗМІНЯТЬ НАШ СВІТ

10 НЕЗВИЧАЙНИХ ФАКТІВ ПРО НАШЕ ТІЛО, ЯКІ, ЧОМУСЬ, НІХТО НАМ НЕ РОЗПОВІДАВ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Дітей слід вчити не ЩО думати, а ЯК думати»

Річард Докінз

Чи знали Ви, що...

Структурування, або як не загубитись серед лавини інформації

Подорожі

Карантин


Читайте також