Цікава та корисна інформація

Топ-10 найрозумніших порід собак

топ-10 найрозумніших порід собак

Собаки – одні з найрозумніших тварин на Землі. Вчені виявили, що рівень інтелекту середньостатистичної собаки наближений до IQ 2-річної дитини. Собаки здатні розуміти до 250 слів, а також здійснювати найпростіші математичні операції з цифрами до 5. Крім того, наші чотирилапі друзі здатні відчувати і певні емоції – наприклад, злість, радість, страх, огиду, вдячність і навіть ревнощі.

Безумовно, для кожного господаря його собака – найрозумніша. Однак вчені з Університету Британської Колумбії, який знаходиться у Ванкувері (Канада), провели дослідження і назвали 10 найрозумніших порід собак.

Якщо ваш улюбленець не увійшов в цю десятку – не розчаровуйтесь, адже ви й самі добре знаєте, який він у вас розумний, а якщо ви ще досі не вирішили, собаку якої породи завести – тоді ця стаття, можливо, допоможе зробити вам остаточний вибір.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 КРАЩИХ СТОРОЖОВИХ ПОРІД СОБАК ДЛЯ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

Отож, топ-10 найрозумніших порід собак виглядає наступним чином:

10. Австралійська вівчарка

топ-10 найрозумніших порід собак

Ці надзвичайно працьовиті та товариські собаки були виведені, як не дивно, не в Австралії, а США, при чому, відносно недавно – у ХХ ст. – а свою назву вони отримали від “родичів” з Австралії.

Ці вівчарки середнього зросту з відносно довгою, іноді хвилястою шерстю. Вони ніколи не проявляють агресії і є відмінною породою для ігор з дітьми та життя в будинку. Крім того, собаки дуже дружелюбні і легко знаходять спільну мову як з людьми, так і з іншими тваринами.

9. Ротвейлер

топ-10 найрозумніших порід собак

Батьківщиною ротвейлерів є Німеччина, а точніше – німецьке місто Ротвайль біля підніжжя Альп. У XIX ст. ці розумні собаки допомагали людям переганяти стада худоби та охороняти їх. Зараз їх часто використовують в поліцейській службі.

Ротвейлери спокійні, сміливі, уважні та слухняні по відношенню до свого хазяїна. Крім роботи з пастухами і поліцією як сторож і охоронець, ротвейлер також цінується як домашній собака, що особливо прив’язаний до дітей.

8. Папильон (Папійон)

топ-10 найрозумніших порід собак

Ці собаки були виведені від спаніеля у Франції ще в далекому XV ст. За зростом вони маленькі – 20 – 27 см при вазі від 2 до 4,5 кг. Дослівно назва породи перекладається як “метелик” – ймовірно, через його прямостоячі пухнасті вушка.

У цих напрочуд красивих собак ще й досить розвинений інтелект – вони легко піддаються дресируванню, чудово ладнають з людьми, є активними, енергійними та грайливими, а головне – вірними та відданими своєму господарю.

Існує легенда, що Папійон був улюбленою собакою французького короля Генріха III і навіть одного разу врятував його під час замаху на вбивство.

7. Лабрадор-ретривер

топ-10 найрозумніших порід собак

Лабрадори були виведені в XIX ст. у Великобританії. Це напрочуд розумні, життєрадісні та дружелюбні собаки, які чуйно сприймають настрій господаря і розуміють його з півслова.

У лабрадорів безліч професій: їх використовують на митниці та в поліції, де вони шукають наркотики та вибухівку, на полюванні і при випасі худоби, крім того, часто лабрадори працюють як рятувальники – на гірських та водних рятувальних службах.

Однак, найпоширенішою професією лабрадора-ретривера є робота собакою-поводирем для сліпих. У світі 80% собак-поводирів складають саме лабрадори.

Крім того, лабрадори – це природжені няньки: під їхнім наглядом можна без побоювання залишити дітей.

Читайте також: ТОП-10 СВІТЛИН ІЗ ВСЕСВІТНЬОГО ФОТОКОНКУРСУ СОБАК 2018 РОКУ

6. Шотландська вівчарка (Коллі)

топ-10 найрозумніших порід собак

Шелті, або шотландська вівчарка, – це маленька коллі. Батьківщиною цих пастуших собак є Шотландія та Англія. Вони легко дресируються, є напрочуд відданими своїй сім’ї і, крім того, люблять гратися із дітьми.

Першопочатково Коллі виводили для випасу овець, а після того, як у своєму дворі цих собак почала розводити сама королева Англії Вікторія, вони стали шалено популярними у всьому королівстві і за його межами.

5. Доберман

топ-10 найрозумніших порід собак

Добермани були виведені в Німеччині у XIX ст. і названі так на честь свого “винахідника” – Фрідріха Луїса Добермана. В першу чергу, доберман – це службовий та сторожовий собака. Його часто використовують на службі у вартових та поліцейських. На початку двадцятого століття доберман навіть був офіційно визнаний поліцейською собакою.

Доберман – собака дуже спритна, розумна, сильна і смілива. Він легко стане членом вашої родини, однак, заводити його у тих сім’ях, де є маленькі діти, не рекомендують. Крім того, доберман обожнює тривалі прогулянки, тож вимагатиме від вас часу на тривалий вигул.

Читайте також: НА ВСЕСВІТНЬОМУ КОНКУРСІ У США ОБРАЛИ НАЙБРИДКІШОГО СОБАКУ СВІТУ

4. Золотистий ретрівер

топ-10 найрозумніших порід собак

Золотистий ретрівер – це порода мисливських собак, яку вивів у XIX ст. англійський аристократ лорд Твідмаут. Вони легко піддаються дресируванню, дуже слухняні і кмітливі. Крім того, ретрівери ніколи не проявляють агресію до людей або до інших собак. Заводячи його, можна бути впевненим у власній безпеці – саме тому їх дуже часто беруть в сім’ї з дітьми.

Золотисті ретривери працюють в поліції і в рятувальних службах, шукають наркотики і контрабанду. Через слухняність та миролюбивий характер ретріверів також використовують в терапевтичних цілях і для реабілітації хворих.

А ще, завдяки яскравій зовнішності та кмітливості, золотисті ретривери – улюблена порода кінорежисерів. У фільмографії цієї породи є головні ролі в таких фільмах як: “Дорога додому” (США), “Наполеон” (Австралія), “Пес на ім’я Брунька” (США), “Марлі та я” (США), “Життя і мета собаки” (США).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

3. Німецька вівчарка

топ-10 найрозумніших порід собак

Ця популярна порода собак була виведена в Німеччині у 1899 році. Ці собаки мають гарний нюх і мужній характер, витривалі і працьовиті. Собака не любить байдикувати і довго спати. Німецькі вівчарки – пошукові й прикордонні собаки, сапери й митники, розвідувачі-рятувальники, поводирі сліпих та охоронці.

Крім того, це вірний захисник. Якщо німецька вівчарка відчує, що хтось хоче фізично образити вас, вона не буде чекати команду до дії, а почне гавкати на противника. А в ситуації крайньої небезпеки – накинеться на нього. Хоча загалом це досить спокійна і неагресивна собака.

Важливо, собака вважає господарем тільки одну людину, хоча є доброзичливою і прив’язаною до всіх членів сім’ї. Особливо вона обожнює дітей, з якими може довго грати і пустувати.

2. Пудель

топ-10 найрозумніших порід собак

Сьогодні пуделі – це порода декоративних собак, однак раніше їх використовували для полювання. Ця порода прославилася своєю довгою, хвилястою та м’якою шерстю – собаки схожі на пухнасті та легкі хмаринки. Собаки бувають різного забарвлення – білі, сріблясті, коричневі та чорні.

У пуделів чудовий характер. Вони прекрасно ладнають з усіма членами родини, люблять бавитися з дітьми. Обожнюють плавати і гратися з м’ячем. Крім того, ці собаки слухняні і легко піддаються дресируванню.

Пуделі споконвіків були улюбленцями багатьох відомих людей: державних і громадських діячів, письменників, художників, музикантів. Наприклад, Бетховен написав елегію на смерть свого улюбленця, Г. Гейне присвятив собаці вірш “Чеснотна собаки”, а перу О. Купріна належить зворушливе оповідання “Білий пудель”.

1. Бордер-коллі

топ-10 найрозумніших порід собак

Бордер-колі – це вівчарська порода собак, виведена на кордоні Англії й Шотландії, звідки й назва її назва “Бордер”, що в перекладі з англійської означає “кордон”.

Бордер-коллі визнані найрозумнішими та найкращими собаками у світі і причиною цього є їхній розум, темперамент і неперевершений інстинкт пастуха. Часом кажуть, що бордер-колі випасає все, що рухається: овець і кішок, дітей і автомобілі. Це собачий “трудоголік”, який не може жити без роботи. Ці собаки віддані, уважні і чутливі. Вони люблять свою сім’ю, і заради неї ці собаки готові виконувати будь-які команди.

І насамкінець, пам’ятайте, якої б породи не була ваша собака – лабрадор, вівчарка чи звичайна дворняга – вона в першу чергу потребує вашої любові, уваги та ласки і у відповідь вона буде любити вас, як ніхто інший: самовіддано, вірно і до кінця свого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

10 КРАЩИХ СТОРОЖОВИХ ПОРІД СОБАК ДЛЯ ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ТВАРИН У СВІТІ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД КІШОК

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Перша людина, яка кинула лайливе слово замість каменя, була творцем цивілізації»

Зигмунд Фрейд

Чи знали Ви, що...

Чому за 175 мільйонів років бактерії ніяк не змінились

Подорожі

Карантин


Читайте також