Цікава та корисна інформація

10 кращих сторожових порід собак для охорони та захисту

10 кращих сторожових порід собак

Кожен заводить собаку з різною метою: хтось шукає собі вірного друга, хтось чекає на милого домашнього песика, комусь потрібен розумний собака для дресирування, а хтось підшукує собі сміливого охоронця, який захищатиме сім’ю, дім та прилеглу територію.

Існують породи собак, які ідеально підходять для ролі охоронців. Вони пильні, спостережливі, кмітливі, агресивні до чужих і дуже прив’язані до свого господаря. Ось список топ-10 кращих порід охоронних та сторожових собак.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ПОРІД СОБАК

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

10. Малінуа, або бельгійська вівчарка

10 кращих сторожових порід собак

На перший погляд, бельгійську вівчарку можна помилково прийняти за німецьку. Власне, певна схожість між ними і справді є. В той же час за характером малінуа є більш активною і навіть впертою. Ця розумна порода швидко засвоює трюки, а під керівництвом досвідченого інструктора уважна бельгійська вівчарка легко вивчає будь-які команди. Саме тому цю породу собак часто беруть на службу в поліцію.

Бельгійська вівчарка – це службовий собака, який відмінно охороняє господаря і його власність. Найважливіше, що потрібно знати про малінуа, це те, що вони мають сильні захисні інстинкти. Вони підозрілі і навіть агресивні до незнайомців і прив’язані до території, яку охороняють.

9. Родезійський ріджбек

10 кращих сторожових порід собак

Батьківщиною родезійського ріджбека є Південна Африка. Це мускулистий, активний, розумний і вірний собака. Раніше ця порода використовувалася африканцями для полювання на великого звіра, у тому числі на левів.

Собаки цієї породи дуже активні, грайливі, розумні і незалежні за своєю природою та популярні як хороші охоронці та універсальні мисливці. В разі небезпеки родезійський ріджбек може легко атакувати незнайомця, оскільки володіє сильним захисним інстинктом.

8. Пулі, або угорська вівчарка

10 кращих сторожових порід собак

На перший погляд, така мила пухнаста собачка середнього розміру не може бути сторожовою. Однак саму породу спочатку вирощували в Угорщині для випасання овець. Пулі розумний, сміливий, енергійний, вірний і, звісно ж, красивий.

Пулі – чудовий оповісник. Він гавкає на все, що вважає незвичайним і досить насторожено ставиться до незнайомців і навіть може їх покусати. Представники цієї породи дуже розумні і кмітливі собаки, тому процес дресирування проходить частенько дуже легко і просто. Собака відразу розуміє, що від нього хочуть і всіляко намагається догодити хазяїну. Все це робить пулі відмінною сторожовою собакою, яка дуже добре захищає свою сім’ю.

7. Комондор, або половецька вівчарка

10 кращих сторожових порід собак

Комондор, відомий також як половецька, угорська або українська вівчарка, вразить будь-кого своїми габаритами. Однак, попри велетенські розміри, це досить розумна і врівноважена тварина.

Батьківщиною комондора вважають Половецьке поле (Південна Україна). Половці використовували цих собак для захисту від вовків і ведмедів. За декілька хвилин комондор може отримати перемогу навіть над переважаючим його за силою супротивником. Комондор атакує з люттю, яку сторонній може пом’якшити лише відсутністю всякого опору.

Комондорів використовують як сторожових собак, вони чудово пристосовуються до життя в міських умовах і дуже звикають до своїх господарів, люблять дітей і можуть бути для них гарною нянькою.

6. Ротвейлер

 

10 кращих сторожових порід собак

Порода Ротвейлер була виведена у Німеччині в містечку Ротвайль, що лежить у передгір’ях Альп. Спочатку собаки служили для перегону худоби, однак після одного випадку все змінилося.

Одного вечора 1901 року в портовому трактирі Гамбурга сталася бійка між п’яними матросами. Поліціянт, який проходив повз із собакою, втрутився, і, коли п’яна компанія, об’єднавшись, кинулась на нього, собака почав діяти. З розбишаками ротвейлер упорався за лічені хвилини. Ця історія набула широкого розголосу. Ротвейлер здобув популярність як службовий собака. А незабаром і поліція надає породі статус “поліцейського собаки”.

Ротвейлери мускулисті, витривалі і безстрашні. Хватка у них міцна, а боротьба енергійна. Ротвейлер використовується пастухами і поліцією, але в першу чергу це сторож і охоронець. Він також цінується як домашній собака, що особливо прив’язаний до дітей.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ПОРІД СОБАК

5. Акіта

10 кращих сторожових порід собак

Ця порода собак була виведена в префектурі Акіта на японському острові Хонсю, звідки й отримала свою назву.

Пам’ятаєте фільм “Хатіко”? Реальна історія про собаку, який 9 років чекав на свого хазяїна? Так от, це, власне, й був собака породи акіта.

Акітські собаки енергійні, незалежні, життєрадісні і сміливі, з урівноваженим характером, високим рівнем інтелекту і звісно ж вірні, що довів усьому світу знаменитий Хатіко. Окрім вірності, акіта вразить вас своїми здібностями охоронця. Ці собаки недовірливо ставляться до незнайомців і сміливо захищатимуть вас до останнього.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ХАТІКО НАШОГО ЧАСУ: СОБАКА ВЖЕ ДЕКІЛЬКА МІСЯЦІВ ЧЕКАЄ ХАЗЯЙКУ НА МІСЦІ ЇЇ СМЕРТІ

4. Німецька вівчарка

топ-10 найрозумніших порід собак

Ця популярна порода собак була виведена в Німеччині у 1899 році. Ці собаки мають гарний нюх і мужній характер, витривалі і працьовиті. Собака не любить байдикувати і довго спати. Німецькі вівчарки – пошукові й прикордонні собаки, сапери й митники, розвідувачі-рятувальники, поводирі сліпих та охоронці.

Крім того, це вірний захисник. Якщо німецька вівчарка відчує, що хтось хоче фізично образити вас, вона не буде чекати команду до дії, а почне гавкати на противника. А в ситуації крайньої небезпеки – накинеться на нього. Хоча загалом це досить спокійна і неагресивна собака.

Важливо, собака вважає господарем тільки одну людину, хоча є доброзичливою і прив’язаною до всіх членів сім’ї. Особливо вона обожнює дітей, з якими може довго грати і пустувати.

3. Різеншнауцер, або гігантський шнауцер

10 кращих сторожових порід собак

Один тільки розмір цієї собаки вражає і лякає сторонніх. Це найбільша порода собак з групи шнауцерів, про що свідчить і сама назва породи.

Спочатку ризеншнауцер використовувався на півдні Німеччини як собака-погонич в’ючних тварин і охоронець худоби. На початку вісімнадцятого століття в Мюнхені різеншнауцери охороняли пивні бари і лавки м’ясників. Пізніше цих собак стали використовувати в своїй роботі поліцейські і військові.

Завдяки своїм розмірам і зовнішніму вигляду, різеншнауцери і зараз широко використовуються для особистої охорони і охорони майна. Крім усього іншого, це прекрасні собаки-компаньйони, що непогано приживаються в міських умовах.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 СВІТЛИН ІЗ ВСЕСВІТНЬОГО ФОТОКОНКУРСУ СОБАК

2. Доберман

10 кращих сторожових порід собак

Добермани були виведені в Німеччині у XIX ст. і названі так на честь свого “винахідника” – Фрідріха Луїса Добермана. В першу чергу, доберман – це службовий та сторожовий собака. Його часто використовують на службі у вартових та поліцейських. На початку двадцятого століття доберман навіть був офіційно визнаний поліцейською собакою.

Доберман – собака дуже спритна, розумна, сильна і смілива. Він легко стане членом вашої родини, однак, заводити його у тих сім’ях, де є маленькі діти, не рекомендують. Крім того, доберман обожнює тривалі прогулянки, тож вимагатиме від вас часу на тривалий вигул.

1. Бульмастиф

10 кращих сторожових порід собак

Бульмастиф – відносно молода сторожова порода, виведена в Англії в XIX столітті. Зовнішність бульмастифа мимоволі привертає до себе увагу. Це великий і могутній собака; грізного вигляду додає йому високий зріст, розвинена мускулатура, велика голова з чорною маскою і широкі груди.

При своїх габаритах, це напрочуд моторний, спритний та швидкий собака, з постійною готовністю до роботи і миттєвим «стартом» по команді господаря. Попри свій загрозливий вигляд, це досить спокійний і врівноважений собака, не схильний до необґрунтованої агресії.

Бульмастиф безмежно відданий своїм господарям, нейтральний по відношенню до друзів сім’ї та знайомих людей, але насторожений до тих, кого не знає і не сприймає фамільярності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ТОП-10 НАЙРОЗУМНІШИХ ПОРІД СОБАК

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ ПОРІД СОБАК

НА ВСЕСВІТНЬОМУ КОНКУРСІ У США ОБРАЛИ НАЙБРИДКІШОГО СОБАКУ СВІТУ

ТОП-10 СВІТЛИН ІЗ ВСЕСВІТНЬОГО ФОТОКОНКУРСУ СОБАК

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Я ніколи не віддам життя за свої переконання, тому що я можу помилятися»

Бертран Рассел

Чи знали Ви, що...

Мозок коня важить приблизно 750 грам – це найважчий мозок з усіх свійських тварин

Подорожі

Карантин


Читайте також