Цікава та корисна інформація

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Гори завжди захоплювали людей своїми масштабами, величчю та красою. Стародавні цивілізації вірили, що на вершинах гір живуть боги, вони поклонялися цим кам’янистим скалам і приносили жертви до їх підніжжя. Сьогодні вислів “підкорити гори” ототожнюється з чимось майже героїчним, важкоздійсненним і однозначно вартим поваги.

Deztop представляє топ-10 найкрасивіших гір світу, які вражають не тільки висотою, а й навколишніми пейзажами.

10. Ама-Даблам, Непал

Висота: 6 812 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Ама-Даблам – вершина в Гімалаях – розташована на території національного парку Сагарматха. Незважаючи на порівняно невелику висоту, гора відома завдяки своїй характерній формі і вважається однією з найкрасивіших вершин в околицях Евереста.

Ама-Даблам навіть зображено на деяких банкнотах непальської рупії.

“Ама” означає мати чи бабуся. Гребені гори, що розходяться і справді нагадують материнські руки розведені для обіймів. А от “даблам” – це особлива підвіска, в якій старі жінки-шерпи носять дорогоцінні речі. Висячий льодовик на вершині гори дійсно нагадує даблам.

9. Столова гора, ПАР

• Висота: 1 086 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Столова гора – незвичайна на вигляд гора з пласкою вершиною, що справді нагадує стіл, розташована біля південноафриканського міста Кейптаун. Гора складена з пісковику. Схили тут круті, вкриті заростями жорстколистних вічнозелених чагарників.

Столова гора займає площу близько 65 км², з яких сама тільки вершина має площу близько 3 км². З обох боків гора має геологічні особливості: зі сходу – пік Диявола, а на заході – Леонс-Гед.

Гора є відомою туристичною пам’яткою, а до її вершини можна дістатися канатною дорогою.

8. Ассінібойн, Канада

Висота: 3 618 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Свою назву гора Ассінібойн отримала в 1885 році: канадський геолог і географ Джордж Доусон, розглядаючи її зі схилу гори Коппер, побачив шлейф з хмар, що тягнеться від вершини, що нагадало йому шлейфи диму, що виходить із житла індіанців племені ассінібойн.

Красива пірамідоподібна гора Ассінібойн навіть зображена на однойменному пейзажі знаменитого американського художника Рокуелла Кента.

7. Айгер, Швейцарія

Висота: 3 970 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Гора Айгер – одна з головних вершин Бернських Альп. Разом з горами Мьонх та Юнгфрау, Айгер формує масивну стіну, яка нависає над Бернським високогір’ям та Швейцарським плато, і є одним з найвиразніших краєвидів Швейцарських Альп.

Будівництво на початку 20-го століття залізниці Юнгфрау у підніжжі північної стіни Айгера та Юнгфрауйох, зробило цю територію однією з найвідвідуваніших в Альпах. Тунель залізниці проходить через Айгер і закінчується майже вертикально вниз під вершиною Мьонха на висоті бл. 3 300 м.н.м. В тунелі є дві проміжні станції з оглядовими вікнами, розташовані в Айгері.

6. Тре Чіме ді Лаворедо, Італія

Висота: 2 999 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Тре Чіме ді Лаворедо, Три Цінне або Три Зубці – гірський масив у Сестенських Доломітах (Італія), що є одним з найбільш популярних альпіністських цілей Альп.

Під час так званої Гірської війни у Першій світовій війні Три Зубці були частиною фронту між Італією та Австро-Угорщиною і стали ареною для жорстоких та запеклих боїв.

Сьогодні на “Трьох зубцях” розташовані численні маршрути для сходження різних ступенів складності і тому вони є центром альпійського скелелазіння, а вигляд обривчастих північних стін належить до найвідоміших пейзажів Альп та вважається візитною карткою Доломітів.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 НАЙКРАЩИХ ВИСОКОГІРНИХ РЕСТОРАНІВ В ЄВРОПІ

5. Фудзі, Японія

Висота: 3 776 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Власне, Фудзі – не гора, а діючий стратовулкан в Японії. Що цікаво, Фудзі є приватним володінням і знаходиться у власності синтоїстського Великого храму Хонґу Сенґен.

Фудзі – особлива для японців гора. Окрім того, що це найвища вершина країни, оспівана в піснях та віршах, вона має статус особливої історичної пам’ятки і разом з горами Татеяма й Хакудзан належить до трьох священних гір Японії.

Вважається, що з японської “фудзі” перекладається як “неповторна”, “невичерпна”.

4. Серро-Торре, Аргентина

Висота: 3 102 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Серро-Торре – вершина у Патагонії, розташована на кордоні Аргентини і Чилі. Вперше цю надзвичайно красиву і важкодосяжну вершину побачили в 1953 р. французькі альпіністи Ліонель Террай і Гвідо Маньон, які здійснювали сходження на прилеглу вершину Фіцрой.

Для району характерна погана погода. Завдяки близькості Тихого океану тут бувають сильні вітри. Вершина часто покривається намороженим льодом, пересування по якому дуже небезпечне.

Про небезпечне сходження на пік Серро-Торре німецькими кінематографістами в 1990 р. було навіть знято фільм “Крик каменю”. Ідею фільму підказав відомий альпініст Райнхольд Месснер.

3. Деналі, США

Висота: 6 191 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Деналі – двоголова гора на Алясці, найвища гора Північної Америки. Розташована в Аляскинському хребті, у центрі національного парку Деналі.

Як найвища вершина Північної Америки, деналі входить до знаменитого переліку альпіністського проекту “Сім вершин” (найвищих вершин семи частин світу), які мріють підкорити всі альпіністи.

2. Кірк’юфетль, Ісландія

Висота: 463 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Гора Кірк’юфетль хоч і невисока – всього 463 м, а проте одна з найкрасивіших не тільки в Ісландії, а й у всьому світі. Біля вершини гори знаходиться красивий водоспад під назвою Кірк’юфельсфос.

З вересня по січень небо на тлі гори мерехтить магічними відтінками Північного сяйва – неймовірне видовище, на яке з’їжджаються туристи з усіх куточків світу.

⇒ ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 КОСМІЧНИХ ПЕЙЗАЖІВ, ЯКІ НАСПРАВДІ МОЖНА ЗУСТРІТИ НА ЗЕМЛІ

Назвою Кірк’юфетль (кірха-гора) гора зобов’язана схожістю за формою з дахом кірхи. Свої характерні круті схили гора набула завдяки обтіканню льодовиками.

1. Еверест, Непал

Висота: 8 848,43 м

Топ-10 найкрасивіших гір світу

Її часто називають Джомолунгма, що з тибетської перекладається як “Мати Всесвіту” – і так воно і є. Королева всіх гір і найвища вершина земної кулі, висота Джомолунгми становить 8848,43.

Кліматичні умови на Евересті екстремальні. На вершині Евересту дме вітер із швидкістю 200 кілометрів на годину, а температура вночі знижується до мінус шістдесяти.

Еверест – мрія багатьох альпіністів і могила для сотень із них. І в той же час це вершина рекордів, підкорюючи яку люди усвідомлюють, що світ в буквальному сенсі у них під ногами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

6 НАЙКРАЩИХ ВИСОКОГІРНИХ РЕСТОРАНІВ В ЄВРОПІ

10 КОСМІЧНИХ ПЕЙЗАЖІВ, ЯКІ НАСПРАВДІ МОЖНА ЗУСТРІТИ НА ЗЕМЛІ

10 НЕЙМОВІРНИХ ПРИРОДНИХ БАСЕЙНІВ СВІТУ

ТОП-10 НАЙКРАСИВІШИХ КУРОРТНИХ ОСТРОВІВ СВІТУ

Можна поділитись з друзями:

Цитата дня

«Володіння саме по собі вже втрата. Ніколи нічого не можна утримати, ніколи!»

Еріх Марія Ремарк

Чи знали Ви, що...

Коли нога рака у чомусь застрягла, він сам собі її ламає

Подорожі

Карантин


Читайте також